KBC Zagreb dobiva najsuvremeniji laboratorij, u Europi postoje samo dva takva: "Ova metoda je puno brža, kvalitetnija i bolja"

Najsuvremeniji laboratorij za gensko profiliranje tumora za godinu dana trebao bi biti otvoren u krugu KBC-a Zagreb. U Europi postoje još samo dva ovakva laboratorija, kapacitet bi bio deset tisuća uzoraka na godinu, a analizirali bi se i uzorci onkoloških pacijenata iz drugih zemalja.

DNEVNIK.hr | 13.06.2023. / 19:36

Galerija

Pacijenti bi trebali dobiti ciljanu i najdjelotvorniju terapiju za godinu dana, kada se u KBC-u Zagreb otvori najsuvremeniji laboratorij za gensko profiliranje tumora, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus. S obzirom na to da će kapacitet biti 10 tisuća uzoraka na godinu, moći će se obrađivati i onkološki pacijenti iz drugih zemalja.

Vrijednost projekta je 12 milijuna eura, a svoja vrata bi trebao otvoriti u srpnju iduće godine, dodaje Baus.

Naglašavam da je to nacionalni projekt. Nije projekt koji je povezan s bolesnicima, koji se liječe u KBC-u Zagreb, već je to projekt gdje svi bolesnici sa zloćudnim bolestima u metastatskoj fazi mogu biti testirani.
Nedopustivo je da, recimo, trećina bolesnika s, uzet ću primjer mutiranim rakom pluća, ne dobije terapiju jer nije prepoznata mutacija. Ova metoda je puno brža, kvalitetnija i bolja
, istaknuo je Stjepko Pleština iz Klinike za onkologiju u KBC-u Zagreb.

Uz ovakvo testiranje ishodi liječenja su 30-ak posto bolji. Vlada je ovu suradnju s Rocheom dogovorila 2019. godine.

Slika nije dostupna Otkriće koje je zaprepastilo znanstvenike: Analiza bez presedana otkrila nevjerojatne sposobnosti tumora

"On će imati brojne pozitivne učinke na cjelokupno zdravstvo, jer takva metoda se može koristiti ne samo za analizu onkoloških pacijenata nego i za druge bolesti", zaključio je Fran Borovečki iz KBC-a Zagreb.

U Hrvatskoj nedostaje medicinskih genetičara pa će jedan od problema biti - tko će raditi. Bit će potrebna nova zapošljavanja, ali i dodatne edukacije liječnika.

 

Više o novom laboratoriju pogledajte u priloženom videu.
 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 



 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti