"Kiborg" iz Šibenika: U tijelo ugradio čip i zamahom ruke plaća račune

Najnovije vijesti iz zemlje i svijeta ovaj 36-godišnji Šibenčanin, provjerava kao i većina nas, putem mobitela, no, na ponešto drugačiji način!

Sanja Jurišić Sanja Jurišić | 10.10.2019. / 21:12

Galerija

Naime, Denis Periša ugradio je ispod kože na dnu palca čip koji mu omogućuje da rukom plaća račune. Staklenu kapsulu veličine rižinog zrna, kaže, pod kožu mu je na njegov zahtjev stavio kirurg jedne privatne poliklinike u zadru koji za Novu TV danas nije imao vremena.

Odgovor je li u Hrvatskoj legalna ugradnja čipa u tijelo, od Ministarstva zdravstva nismo dobili dok su nam iz HZZO-a na ovu temu, tek kratko odgovorili: Čip kojim se plaćaju računi ne nalazi se na listi ortopedskih i drugih pomagala.

Upravo to Denis želi. Sebi olakšati život i rukom plaćati račune.
No, čini se kako s tim ni u u banci nisu na "ti". U čudu su. I prije ugradnje sam ja njima poslao mail. Pitao sam ih hoći li moći to koristiti kad ugradim čip i što misle s tim napraviti?

Otkaz (Foto: Thinkstock) Zaposlenicima u bankama prijete masovni otkazi

Terminator Znanstvenik smatra da je već počeo kraj čovječanstva, a ovo će biti posljednja evolucijska vrsta

Liječnici su pak svjesni napretka tehnologije. Iako se ne ugrađuju u hrvatskim bolnicama, kažu da ugradnja čipa nije bauk.

Sama ugradnja, ukoliko se radi, po svim pravilima asepse i antisepse, ona ne predstavlja nikakav veliki operacijski zahvat niti predstavlja bilo kakvu štetu za organizam, poručuje Željko Rašić, predstojnik Klinike za kirurgiju bolnice Sv.Duh.

IT stručnjaci poručuju pak kako potez mladića iz Šibenika i nije baš napametniji.

Na ovaj način meni se čini da se svrstavate s većinom ovaca i kažete: možete mi raditi što god hoćete. Ja telefon mogu ostaviti doma, kreditne kartice mogu ostaviti doma i plaćat gotovinom, ako mi je to pod kožom, onda ne mogu, poručuje Lucijan Carić, stručnjak za informatičku sigurnost. 

No, bez tehnologije danas ne možemo.

Netko 'ko ima peacemaker veći je cyborg od njega, neko 'ko ima, ne znam, dijabetičku sondu potkožnu s inzulinskom pumpom, veći je cyborg od njega, uvjerava Carić.

Denisa te priče ne brinu. Sve dok se ne živcira oko radnji koje većini svakodnevno dižu tlak. Primjerice dok većina muku muči sa ključevima, Denis svoja vrata otključava baš pomoću ugrađenog čipa. I ne može mu se dogoditi da zaboravi ključeve pa da ne može ući u stan.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr



 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti