Kina lansirala posljednji satelit sustava Beidou, kojim želi konkurirati GPS-u

Beidou je popularan među onim zemljama koje ne žele biti ovisne o američkom GPS-u.

Hina | 23.06.2020. / 11:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kina je u utorak uspješno lansirala svoj posljednji satelit navigacijskog sustava Beidou u orbitu kojim želi konkurirati GPS-u u američkom vlasništvu.

Ideja da razvije navigacijski sustav Beidou, nastala je 1990-ih kada je kineska vojska nastojala smanjiti svoju ovisnost o GPS-u kojim upravljaju američke zračne snage.

Pokrivenost je bila ograničena na Kinu kada su 2000. lansirani sateliti prve generacije. Sada se usluge povezane s Beidouom, poput nadzora prometa, izvoze u 120 zemalja. Kako se proširilo korištenje mobilnih uređaja, Kina se 2003. pokušala pridružiti Galileu, satelitskom navigacijskom sustavu Europske unije, ali se kasnije usmjerila na Beidou.

Druga generacija satelita Beidou-2 djeluje od 2012. i pokriva azijsko-pacifičku regiju.

Kina je 2015. počela razvijati treću generaciju satelita za globalnu pokrivenost. U utorak je lansiran 35. satelit treće generacije, a analitičari procjenjuju pouzdanost sustava i njegovo funkcioniranje.

Civilni signal s Beidoua nije bolji od onog na GPS-u ili Galileu, rekla je Alexandra Sticking, analitičarka sa istraživačkog institua RUSI u Londonu.

Iz perspektive obrane teško je reći je li Beidou superiorniji. Prepreka s kojom će se morati suočiti jest nadogradnja prijemnika na vojnim platformama, za što treba vremena.

Mnoge zemlje koje koriste usluge Beidoua uključene su u kinesku inicijativu Pojas i put.

Ovo bi moglo biti popularno među tim zemljama, osobito onima koje možda žele biti manje ovisne o američkom GPS-u, rekla je Stickings.

Međutim, Beidou će trebati dokazati svoju pouzdanosti i sposobnost pružanja stalnog signala kako bi zadobio povjerenje korisnika kao i GPS, koji uživa globalno povjerenje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti