Kina odobrila kliničko testiranje za dva eksperimentalna cjepiva protiv koronavirusa

Kina među prvima počinje klinički testirati eksperimentalna cjepiva protiv koronavirusa. No to ne znači i da će se cjepivo tako skoro naći na tržištu.

Martina Čizmić | 14.04.2020. / 08:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kina je odobrila početnu fazu testiranja na ljudima za dva eksperimentalna cjepiva protiv novog koronavirusa zbog kojeg je u svijetu umrlo više od 100.000 ljudi, objavila je državna agencija Xinhua u utorak.

Na razvoju cjepiva rade pekinška podružnica Sinovac Biotech i vuhanski institut za biološke proizvode, podružnica kineske državne farmaceutske grupacije.

Slika nije dostupna Skriva li se tajna lijeka protiv koronavirusa u antitijelima bivših pacijenata?

Kina je u ožujku dobila zeleno svjetlo za drugo kliničko testiranje kandidata za cjepivo protiv koronavirusa koje su razvili kineska vojna akademija za medicinske znanosti i biotehnološka tvrtka CanSino Bio, ubrzo nakon što je američki proizvođač lijekova Moderna rekao da je počeo ljudsko testiranje za cjepivo s američkim nacionalnim institutima za zdravlje.

Podsjetimo, prije mjesec dana Kina je najavila da njezini znanstvenici rade na barem osam cjepiva koja obećavaju te su u različitim fazama istraživanja. 

Već je tad bilo najavljeno kako bi u travnju mogli početi s prvim kliničkim testiranjima. Prema podacima iz kineskog ministarstva obrazovanja, jedno od cjepiva temeljeno je na cjepivu za gripu, dok je drugo temeljeno na virusnim proteinima iz same strukture virusa.

Slika nije dostupna Kinezi rade punom parom: Razvili 8 cjepiva, neka kreću u klinička testiranja već u travnju

(Hina/M.Č.)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti