Kina je odobrila početnu fazu testiranja na ljudima za dva eksperimentalna cjepiva protiv novog koronavirusa zbog kojeg je u svijetu umrlo više od 100.000 ljudi, objavila je državna agencija Xinhua u utorak.

Na razvoju cjepiva rade pekinška podružnica Sinovac Biotech i vuhanski institut za biološke proizvode, podružnica kineske državne farmaceutske grupacije.

Kina je u ožujku dobila zeleno svjetlo za drugo kliničko testiranje kandidata za cjepivo protiv koronavirusa koje su razvili kineska vojna akademija za medicinske znanosti i biotehnološka tvrtka CanSino Bio, ubrzo nakon što je američki proizvođač lijekova Moderna rekao da je počeo ljudsko testiranje za cjepivo s američkim nacionalnim institutima za zdravlje.

Podsjetimo, prije mjesec dana Kina je najavila da njezini znanstvenici rade na barem osam cjepiva koja obećavaju te su u različitim fazama istraživanja. 

Već je tad bilo najavljeno kako bi u travnju mogli početi s prvim kliničkim testiranjima. Prema podacima iz kineskog ministarstva obrazovanja, jedno od cjepiva temeljeno je na cjepivu za gripu, dok je drugo temeljeno na virusnim proteinima iz same strukture virusa.

(Hina/M.Č.)