Kina poslala astronaute u "Nebesku palaču" u sklopu povijesne svemirske misije

Kina je poslala svemirsku letjelicu s tri astronauta na svoju svemirsku postaju radi prve rotacije posade u orbiti u povijesti kineskog istraživanja svemira, čime je pokrenuta operacija druge naseljene ispostave u niskoj orbiti nakon NASA-ine Međunarodne svemirske postaje.

Hina | 29.11.2022. / 23:51

Galerija

Svemirska letjelica Shenzhou-15 ili "Božanska lađa" s tri putnika lansirana je raketom Dugi marš-2F iz centra za lansiranje satelita Jiuquan u pustinji Gobi na sjeverozapadu Kine u 23:08 po lokalnom vremenu, prema državnoj televiziji.

Shenzhou-15 bila je posljednja od 11 misija, uključujući tri prethodne misije s posadom, koje su trebale sastaviti "Nebesku palaču", postaju s više modula.

Prvi misija pokrenuta je u travnju 2021.

Lansiranje rakete SLS i kapsule Orion u sklopu misije Artemis 1 Nakon brojnih odgađanja NASA uspjela lansirati svoju megaraketu prema Mjesecu

Trojac će preuzeti dužnost od posade Shenzhou-14 koja je stigla početkom lipnja. Očekuje se da će se prethodni članovi posade vratiti na Zemlju početkom prosinca nakon jednotjedne primopredaje kojom će se također utvrditi sposobnost stanice da privremeno održi šest astronauta, što je još jedan rekord kineskog svemirskog programa.

Svemirska ispostava poprimila je sadašnji oblik slova "T" u studenom dolaskom posljednjeg od tri cilindrična modula.

Stanica ima projektirani životni vijek od najmanje jednog desetljeća, a očekuje se da će astronauti koji žive u njoj provesti više od 1000 znanstvenih eksperimenata - od proučavanja prilagodbe biljaka u svemiru do ponašanja tekućina u mikrogravitaciji.

Detalji R-36M2 ICBM rakete - 5 Rusi nonšalantno otkrili neviđene detalje Sotone, jedne od svojih najubojitijih interkontinentalnih balističkih raketa

"Nebeska palača" kulminacija je gotovo dva desetljeća misija kineskih posada u svemir. Kineski svemirski letovi s ljudskom posadom započeli su 2003. godine kada je bivši borbeni pilot, Yang Liwei, poslan u orbitu u maloj brončanoj kapsuli Shenzhou-5, čime je postao prvi Kinez u svemiru.

Svemirska postaja također je bila simbol rastućeg kineskog utjecaja u toj sferi. Kina je bila izolirana od ISS-a pod vodstvom NASA-e, dok je američkim zakonom zabranjena bilo kakva suradnja američke svemirske agencije s Kinom.

U sklopu misije Shenzhou-15 posada će živjeti i raditi na svemirskoj postaji šest mjeseci.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti