Kinezi upozoravaju na upalu pluća koja je znatno smrtonosnija od koronavirusa, no iz Kazahstana tvrde da to nije istina

Kazahstansko ministarstvo zdravstva demantiralo je kineski izvještaj prema kojem se u toj zemlji pojavila nova i vrlo opasna upala pluća.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.07.2020. / 12:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Je li se u Kazahstanu pojavila nepoznata vrsta upale pluća koja je smrtonosnija od koronavirusa? Prema izvještaju kineske ambasade koji su prenijeli brojni mediji, dosad je više od 1700 ljudi preminulo od te nove upale pluća, pri čemu je samo u lipnju preminulo 628 osoba. U odnosu na prošlu godinu, broj slučajeva upale pluća u glavnom gradu Nursultanu više je nego udvostručen, a dnevno oko 300 osoba s novom upalom pluća završava na bolničkom liječenju, dok dio njih ostane na kućnoj njezi.

Slika nije dostupna Rusija odobrila novi antivirusni lijek za liječenje COVID-19

S obzirom na to da smo pod dojmom pandemije koronavirusa čije su posljedice na zdravstvene sustave, kao i na gospodarstvo devastirajuće, jasno je koliko su informacije o bolesti koja je opasnija i smrtonosnija od COVID-19 zabrinjavajuće. Iz kineske ambasade čak su i savjetovali građane koje žive u Kazahstanu na oprez i poštivanje mjera kao i u slučaju korone - dakle, nošenje maski, izbjegavanje mjesta na kojima se okuplja veći broj ljudi, često pranje i dezinfekcija ruku i slično.

No nedugo nakon što su mediji prenijeli te informacije, javili su se iz Ministarstva zdravstva u Kazahstanu i - demantirali ih. Te informacije jednostavno nisu istinite, naglasili su u objavi. Iako su potvrdili postojanje "virusne pneumonije neodređene etiologije", naglašavaju da nije riječ o nekoj novoj ili nepoznatoj vrsti upale pluća. Pri korištenju termina "neodređene upale pluća" samo su koristili smjernice WHO-a oko prijave upala pluća u kojima se koronavirusna infekcija dijagnosticira klinički i epidemiološki, ali se ne potvrđuje naknadnim testiranjima u laboratoriju. U demantiju kineskog izvještaja, ipak nije bilo riječi o broju zaraženih i preminulih osoba od upale pluća.

Slika nije dostupna Znanstvenici upozoravaju da čak i blagi oblik COVID-19 može uzrokovati neurološke poremećaje

Kazahstan, kao i ostatak svijeta trenutačno ratuje s koronavirusom te je broj zaraženih u toj zemlji premašio 53 tisuće. Zbog novog povećanja broja zaraženih nedavno su uvedene nove mjere čiji je cilj sprječavanje širenja virusa te su i dalje zatvorena kina, sportske ustanove, muzeji itd., a većina zaposlenika u državnim službama i dalje radi od kuće. Ako se pogoršanje nastavi i dalje, najavljene su nove restriktivne mjere.
 

Izvor: CNN 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti