Rusija odobrila novi antivirusni lijek za liječenje COVID-19

Novi lijek bori se protiv samog virusa, a ne bavi se komplikacijama koje virus prouzroči.

Hina | 09.07.2020. / 10:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Rusija je odobrila novi antivirusni lijek, Koronavir, za liječenje oboljelih od bolesti COVID-19, priopćila je ruska farmaceutska tvrtka R-Pharm u srijedu, dok je broj zaraženih u toj zemlji prešao 700.000.

U priopćenju R-Pharma, koji je razvio Koronavir, navodi se kako je kliničko ispitivanje, u koje su bili uključeni blagi ili srednje teški slučajevi, pokazalo da je lijek vrlo učinkovit u inhibiranju replikacije novog koronavirusa.

Koronavir je jedan od prvih lijekova u Rusiji i svijetu koji se ne bori protiv komplikacija prouzročenih virusom SARS-CoV-2, nego protiv samog virusa, navodi R-Pharm.

Klinička studija pokazala je poboljšanje kod 55 posto oboljelih koji nisu zaprimljeni u bolnice sedmog dana liječenja Koronavirom, u usporedbi s 20 posto onih koji su primali standardnu terapiju.

Do petog dana liječenja, novi koronavirus eliminiran je kod 77,5 posto pacijenata koji su uzimali Koronavir, tvrdi R-Pharm.

Globalna klinička praksa i klinička studija koje smo proveli potvrdili su da Koronavir mnogo brže zaustavlja infekciju u rezultatu svoje učinkovite opstrukcije replikacije virusa, rekao je Mihail Samsonov, medicinski direktor R-Pharma.

Testiranje je počelo krajem svibnja i više od 110 oboljelih liječeno je tim lijekom, rekla je direktorica za klinička ispitivanja ruskog Središnjeg istraživačkog instituta za epidemiologiju Tatjana Rjažencova.

Ovo je treći lijek registriran u Rusiji za liječenje novog koronavirusa. Prvi, Avifavir, daje se pacijentima od 11. lipnja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti