Kina predstavila najmoćniji alat na svijetu za hipersonične tehnologije i istraživanje svemira

Snimka revolucionarnog kineskog aerodinamičnog tunela otkriva pogled u budućnost svemirskih putovanja i hipersonične tehnologije.

Branimir Vorša | 18.07.2023. / 10:07

Testiranje u zračnom tunelu JF-22
Testiranje u zračnom tunelu JF-22 (Foto: @CNSpaceflight/Platforma X)

Kinezi su objavili video koji prikazuje, kako tvrde, najmoćniji zračni tunel na svijetu. Snimka otkriva test odvajanja svemirske letjelice lansirane s matičnog zrakoplova u zraku. Video je emitiran na kanalu 13 kineske središnje televizije i u njemu je demonstriran motor s kosim detonacijskim valom velike brzine, ili scramjet, koji pokreće zračni tunel.

Dizajn svemirske letjelice koji se vidi na snimci podsjeća na prethodne koncepte svemirske letjelice i matičnog broda, koje su predstavile kineske zrakoplovne tvrtke i akademske institucije. Međutim, ostaje neizvjesno jesu li navedeni dizajni izravno povezani. Konfiguracija letjelica prikazana u videu pokazuje karakteristike koncepta dvostupanjskog svemirskog lansiranja u orbitu.

Dvostupanjski sustavi za lansiranje u orbitu uključuju matični zrakoplov koji nosi svemirsku letjelicu na veliku visinu, prije nego što se ona lansira u svemir vlastitim pogonom, često koristeći raketne motore. Takvi sustavi nude povećanu fleksibilnost i kraće vrijeme pripreme u usporedbi s tradicionalnim raketama za lansiranje u svemir. Oni također proširuju raspon lokacija za lansiranje, potencijalno dopuštajući lansiranja iz postojećih zračnih baza ili zračnih luka.

Raketa Zhuque-2 Kina pobijedila SpaceX: Prvi na svijetu uspješno lansirali raketu na metan

Jiang Zonglin, voditelj projekta zračnog tunela JF-22, tvrdio je da dvostupnjski koncepti za lansiranje u orbitu mogu smanjiti troškove lansiranja satelita i svemirskih letjelica za čak 90 posto. Kineske tvrtke pokazale su interes za korištenje ovih koncepata za komercijalni transport, turizam i druge primjene.

Kineska usredotočenost na razvoj sposobnosti svemirskog lansiranja, uključujući i navedeni sustav, usklađena je s njezinim dugogodišnjim interesima u razvoju hipersoničnog oružja i zrakoplova. Zračni tunel JF-22 podržavat će testiranje dizajna hipersoničnog oružja i pomoći u razvoju budućih hipersoničnih letjelica. Zračni tunel JF-12, prethodnik JF-22, korišten je za testiranje hipersoničnog vozila DF-ZF bez pogona, koje je u međuvremenu evoluiralo u operativni kineski hipersonični projektil DF-17.

Kineski ekosustav testiranja velikih brzina, koji uključuje zračne tunele poput JF-12 i JF-22, pružio je toj zemlji prednost u razvoju i postavljanju hipersoničnih sustava. Objava snimke JF-22 zračnog tunela naglašava rastuću kinesku infrastrukturu za testiranje velikih brzina, koja igra ključnu ulogu u podržavanju hipersoničnih i naprednih ambicija Kine u svemiru.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti