Kineska tvrtka razvila novi sustav koji lica prepoznaje i kroz medicinske maske

Tehnologija je razvijena jer u Kini svi nose maske zbog koronavirusa, a novi sustav za prepoznavanje lica trebao bi pomoći u borbi protiv te epidemije.

Branimir Vorša | 09.03.2020. / 10:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kina koristi jedan od najsofisticiranijih nadzornih sustava na svijetu, uključujući i onaj za prepoznavanje lica. No epidemija koronavirusa koja je prošle godine izbila u kineskoj provinciji Hubei, odakle se proširila po čitavom svijetu, rezultirala je tme da gotovo svatko u Kini danas nosi medicinsku masku u javnosti. To je velik problem za sofisticirani sustav nadzora, pa je on postao još sofisticiraniji.

Kineska tvrtka Hanwang Technology Ltd, koja još koristi i ime Hanvon, za englesko govorno područje, tvrdi da je razvila tehnologiju koja uspješno prepoznaje ljudsko lice čak i kad osoba nosi medicinsku masku.

Ako je spojen na temperaturni senzor, sustav može mjeriti tjelesnu temperaturu dok identificira ime osobe i nakon toga obrađuje rezultate ako otkrije tjelesnu temperaturu veću od, recimo, 38 stupnjeva, pojašnjava Huang Lei, potpredsjednik navedene kineske tvrtke.

Tim od 20 ljudi u toj tvrtki iskoristio je osnovnu tehnologiju za prepoznavanje lica koja je razvijena u posljednjih 10 godina te bazu podataka od oko šest milijuna nemaskiranih lica, kao i znatno manju bazu podataka lica prekrivenih maskama kako bi unaprijedili sustav. Bili im je potrebno tek mjesec dana da ju razviju i puste na tržište. 

U prodaji su dva sustava prepoznavanja maskiranih lica: jednokanalni, koji se koristi primjerice na ulazima u objekte, te višekanalni, koji koristi više nadzornih kamera.

Može prepoznati bilo koga u grupi do 30 osoba unutar jedne sekunde, naglašava Huang.

Kad osoba nosi masku, prepoznavanje može doseći 95 posto točnosti, što osigurava pozitivno identificiranje većine ljudi, dodaje Huang.

Njihova velika mušterija je, što nimalo ne iznenađuje, kinesko ministarstvo javne sigurnosti, pod koje spada kineska policija.

Huang kaže da njihovu tehnologiju koristi oko 200 klijenata u Pekingu, uključujući i policiju te se očekuje instalacija tog sustava u još 20 kineskih provincija.

Reakcije kineskih građana na ovu tehnologiju zasad nisu poznate.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti