Amerikanci su nedavno uputili žestoke kritike u smjeru Kine koju su optužili za testiranja s kojima žele stvoriti supervojnike s biološkim naprednim sposobnostima. Iako nema konkretnih informacija o takvim testovima i poboljšanjima, nije teško zaključiti da bi takvi vojnici na bojištima imali veliku prednost u odnosu na suparnike i njihovu običnu vojsku koja nije unaprijeđena u laboratorijima i s tehnologijom.Dok možemo samo nagađati s čime se igraju kineski biolozi i znanstvenici kako bi njihovi vojnici bili što superiorniji, nedavno je objavljeno kako u pograničnom sukobu s Indijom kineska vojska već koristi posebna odijela koja mediji uspoređuju s Iron Manom. Kineski Iron Man nije tako egzotičan i moćan kao Tony Stark, no egzoskeletoni, odnosno robotska odjela vojnicima omogućuju obavljanje zadataka kakve inače ne bi mogli napraviti, odnosno olakšavaju im misije u teškim visinskim uvjetima koji vladaju na spornoj granici s Indijom.

Nošenje teškog tereta na velikim visinama dodatan je izazov zbog uvjeta i manjka kisika pa se vojnici brže umaraju - tu u pomoć uskaču egzoskeletoni. Takva robotska odjela preuzimaju težinu tereta tako da opterećenje nije na vojnicima pa bez većih problema mogu nositi hranu, vodu i ostale namirnice na položaje. Također, egzoskeletone koriste i za patroliranje i stražarenje uz granično područje.Kineska vojska prošle je godine održala natječaj za odabir najboljeg egzoskeletona specijalno dizajniranog za pomoć pri utovaru granata u topove. Dobivena rješenja, odnosno dizajn egzoskeletona pretvorio je ljude u Herkulese, slikovito su to opisali na The Times of Israel, jer su bez problema mogli podizati granate teške između 40 i 50 kg. Takav egzoskeleton danas se također koristi u kineskoj vojsci.

Kina, naravno, nije jedina zemlja koja testira egzoskeletone, a takva se robotska odjela ne koriste samo u vojne svrhe, već su svoju primjenu našla i u tvornicama i skladištima u kojima pomažu ljudima u podizanju veće količine tereta, smanjujući opterećenje na njihova tijela.