Kineski tehnološki div uz pomoć umjetne inteligencije želi pronaći nove lijekove i ubrzati dijagnostiku protiv bolesti poput raka

U novu biotehnološku kompaniju Baidu s brojnim investitorima planira uložiti oko dvije milijarde dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.09.2020. / 09:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Brojni investitori zainteresirani su za ulaganje u novu biotehnološku kompaniju koju planira pokrenuti kineski internetski div Baidu. Nova tvrtka ne bi bila dio samog Baidua, već će biti potpuno odvojena kompanija, a Kinezi u prve tri godine s investitorima planiraju ulaganje od čak 2 milijarde dolara.

Roko Lukenda, Marko Kozjak, i Dario Begonja Oni na različite načine nose teret krize: Izrađuju opremu, olakšavaju posao doktorima...

Iako iz Baidua ne žele komentirati informacije o budućim planovima, prema izvorima upoznatim sa situacijom koji su razgovarali s medijima, biotehnološka tvrtka fokusirat će se na korištenje umjetne inteligencije i računarstva u medicini i zdravstvu. Prvenstveno, cilj Baidua je iskoristiti modernu tehnologiju za rano dijagnosticiranje bolesti poput raka, ali i za razvoj novih lijekova s kojima bi liječenje bolesti bilo brže i učinkovitije. Npr. algoritmi i umjetna inteligencija koja može učiti iz medicinske dokumentacije može se koristiti za skeniranje i bržu analizu snimaka RTG-a, ultrazvuka i slično, a ponekad i učinkovitije donositi dijagnoze u odnosu na doktore, odnosno mogu im pomoći u postavljanju ranih dijagnoza.

Rana dijagnostika iznimno je bitna jer omogućuje brži početak liječenja, što u velikom broju slučajeva znači i veću mogućnost izlječenja i oporavka.

Inače, Baidu je, poput Googlea, počeo kao tražilica, a s vremenom su se proširili na brojna nova tržišta, od autonomne vožnje pa do zdravstvenih projekata. Još ranije ove godine razvili su algoritam nazvan "LinerFold" koji je napravljen za otkrivanje genetskog sastava virusa te su ga dali na besplatno korištenje istraživačkim institucijama i epidemiološkim centrima.

Slika nije dostupna Bez digitalnih alata borba protiv koronavirusa ne bi bila tako brza ni učinkovita

Ovaj potez Baidu, smatraju na CNBC-u, dijelom je potaknula i pandemija koronavirusa pa u budućnosti možemo očekivati da će i brojne druge kineske tehnološke kompanije krenuti istim smjerom ulaganja u zdravstveni sektor. Tako su tvrtke poput Alibabe, Tencenta i Huaweija već krenule s različitim zdravstvenim projektima poput analize medicinske dokumentacije, online konzultacija s doktorima, dostave lijekova itd.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti