Kineski youtuberi napravili prvi savitljivi iPhone

Dok su youtuberi uspjeli napraviti ono što možemo nazvati prvim savitljivim iPhoneom, ljubitelji Applea ipak će sačekati još koje dvije ili više godina i predstavljanje pravog fleksibilnog iPhonea.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.11.2022. / 15:28

Savitljivi iPhone (Foto: YouTube)

Većina najpopularnijih mobilnih kompanija već je predstavila svoj model, odnosno modele pametnih telefona sa savitljivim ekranima, no na tom popisu nema Applea. Cookovoj kompaniji se ne žuri. Prodaja iPhonea, usprkos posljednjim neočekivanim izazovima, ide odlično i čini se kako trenutačno nemaju potrebe za ulaskom na novo tržište, na kojem zasad ionako nema prevelike potražnje, a i tehnologija ekrana još nije savršena.

  Slika nije dostupna Apple priprema uređaj sa savitljivim ekranom, ali ne iPhone

Apple, prema više izvora, svakako radi na svojem savitljivom uređaju i jednom možemo očekivati iPhone, odnosno iPad s fleksibilnim ekranom, no to ipak ne bi trebalo biti brzo.

No ono što još nisu napravili Appleovi inženjeri uspjeli su napraviti - kineski youtuberi. Ekipa s kanala Technological Aesthetics na YouTubeu detaljno se posvetila ovom poslu te joj je trebalo oko 200 dana i nekoliko tisuća dolara, no trud se na kraju isplatio jer je većina tehnoloških medija na kraju prenijela priču o prvom savitljivom iPhoneu.

Prototip, koji su nazvali iPhone V, napravili su iskoristivši dijelove starijeg modela Appleova telefona (iPhone X) te savitljive Motorole Razr. Za svoju verziju telefona oni su iskoristili OLED ekran iPhonea X, za koji na Daily Mailu kažu da je sam po sebi fleksibilan, no na iPhoneu je prekriven vanjskim staklom. Također su prekrojili i unutrašnjost telefona kako bi komponente bile smještene na način da se telefon može saviti, dok su preklopni mehanizam iskoristili od Motorole Razr.

Kineski inženjeri koji stoje iza ovog projekta kažu kako je riječ o prilično rudimentarnom prototipu jer su već nakon kratkog korištenja naišli na nekoliko problema, poput nabora i mjehurića koji su se pojavili ispod ekrana i ne mogu se popraviti, a telefon se uopće ne može u potpunosti preklopiti jer bi se tako "nepovratno oštetio".

Pametni telefon, ilustracija Prvo na iPhoneu, a onda i na Androidima: Velika promjena stiže na flagship pametne telefone  

Dok su youtuberi uspjeli napraviti ono što možemo nazvati prvim savitljivim iPhoneom, ljubitelji Applea ipak će sačekati još koje dvije ili više godina i predstavljanje pravog fleksibilnog iPhonea s kojim će Apple krenuti u osvajanje novog tržišta.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti