Kinezi napuštaju Windowse i Android zahvaljujući Huaweijevom operativnom sustavu Harmony

Huaweijev HarmonyOS pokreće nastojanja Kine za tehnološkom neovisnošću, izazivajući zapadne sustave rastućim ekosustavom i inovacijama otvorenog koda.

Branimir Vorša | 29.06.2024. / 09:23

HarmonyOS na mobitelu
HarmonyOS na mobitelu (Foto: Afp)

U maloj prostoriji u kineskom gradu Shenzhenu, raznolika kolekcija uređaja, uključujući dron, dvonožnog robota i sustav blagajne u supermarketu, prikazuje viziju kineske softverske budućnosti. Ti uređaji rade na OpenHarmonyju, open-source verziji Huaweijevog operativnog sustava HarmonyOS, koji je ta kineska kompanija razvila nakon što su im američke sankcije prekinule podršku za Googleove servise i Android OS. Inovacijski centar Harmony Ecosystem, subjekt u vlasništvu lokalne kineske uprave, sada pokreće razvoj novog softvera koristeći OpenHarmony.

Iako su Huaweijeva nedavna lansiranja pametnih telefona privukla pozornost, tvrtka također gradi stručnost u područjima ključnim za cilj službenog Pekinga o tehnološkoj samodostatnosti. Kineski predsjednik Xi Jinping naglasio je potrebu da Kina lokalizira operativne sustave i druge tehnologije što je prije moguće, usred američkih ograničenja izvoza naprednih čipova.

Kineski nacionalni OS

OpenHarmony se promovira kao kineski nacionalni operativni sustav kako bi se smanjila ovisnost o zapadnim sustavima poput Windowsa i Androida. Ovaj strateški potez će vjerojatno smanjiti tržišni udio zapadnih operativnih sustava kao što su Android i Windows u Kini, kako lokalni proizvodi budu postajali sve popularniji, ističe Sunny Cheung iz američke Zaklade Jamestown.

Početkom 2024. godine Huaweijev HarmonyOS postao je drugi najprodavaniji mobilni operativni sustav u Kini, iza Androida, nadmašivši Appleov iOS, prema podacima Counterpointa. Iako Huawei više ne kontrolira OpenHarmony, nakon što je prenio svoj izvorni kod OpenAtom Foundationu 2020. i 2021. godine, inovacijski centar i vladini dokumenti često se odnose na OpenHarmony i HarmonyOS naizmjenično. Analitičari vjeruju da će rast HarmonyOS-a potaknuti prihvaćanje OpenHarmonyja.

Harmony je stvorio moćan temeljni operativni sustav za budućnost kineskih uređaja, rekao je Richard Yu, predsjednik Huaweijeve poslovne grupe potrošača, na konferenciji za razvojne programere.

Prvi put predstavljen u kolovozu 2019. godine, HarmonyOS je lansiran tri mjeseca nakon što je SAD uveo trgovinska ograničenja za Huawei. Od tada, Kina je povećala svoje napore za samodostatnost, odmaknuvši se od glavnog središta za dijeljenje kodova GitHuba i promičući lokalnu verziju, Gitee. Godine 2014. Kina je zabranila Windows na vladinim računalima, dajući prednost sustavima temeljenim na Linuxu. Ove je godine Huawei predstavio "čistu" verziju HarmonyOS-a, neovisnu o Android aplikacijama, dodatno odvajajući kineski ekosustav aplikacija od globalnog tržišta.

Najbrže rastući open-source OS za pametne uređaje

Nedavno izvješće Zaklade Jamestown pokazalo je da OpenAtom koordinira napore među kineskim tvrtkama u razvoju alternativa američkim tehnologijama, uključujući obrambenu primjenu. OpenAtom nije odgovorio na zahtjeve za komentar po tom pitanju iz agencije Reuters.

Prošle godine OpenHarmony je bio najbrže rastući open-source OS za pametne uređaje, s doprinosima preko 70 organizacija i 460 proizvoda u različitim sektorima. Harmony će definitivno prerasti u mainstream operativni sustav i dat će svijetu novi izbor operativnog sustava osim iOS-a i Androida. Kina uči od Zapada, rekao je Charlie Cheng, zamjenik upravitelja Harmony Ecosystem Innovation Centra.

Shenzhen, matični grad Huaweija, podržava ekosustav Harmony s planovima za još 10 centara u drugim gradovima. Ključni programeri uključuju Shenzhen Kaihong Digital i Chinasoft, koji su radili na infrastrukturnom softveru za luku Tianjin i rudnike u Shaanxiju.

Unatoč tome što je uglavnom ograničen na Kinu, OpenHarmony također koristi Eclipse Foundation sa sjedištem u Bruxellesu za sustav nazvan Oniro. Huaweijev sve veći udio na tržištu pametnih telefona i napori u razvoju ekosustava daju Harmonyju prednost. Trenutno više od 900 milijuna uređaja radi na HarmonyOS-u, s 2,4 milijuna programera koji kodiraju u tom ekosustavu.

OpenHarmony će trebati više vremena i iteracija kako bi ovi programeri imali više samopouzdanja za rad s OpenHarmonyjem. Ali reputacija, ponašanje i povjerenje koje je HarmonyOS postigao definitivno će donijeti pozitivan učinak, ističe Emma Xu iz Canalysa, vodeće analitičke tvrtke za globalno tehnološko tržište.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti