Apple gubi poziciju u Kini: iOS više nije druga najveća mobilna platforma

Podsjetimo, Huawei zbog sankcija SAD-a nema pristup brojnim američkim proizvođačima hardvera i softvera pa se morao osloniti na domaću, kinesku proizvodnju.

Martina Čizmić | 16.06.2024. / 10:19

Huawei
Huawei (Foto: Afp)

 Apple malo po malo gubi svoju poziciju u Kini. Nakon što ga je Huawei pretekao po broju prodanih pametnih telefona, posljednji podaci pokazuju i da ga je pretekao po popularnosti mobilne platforme.

Podaci Counterpoint Researcha pokazuju kako je Huaweijev Harmony OS postao drugi najveći mobilni operativni sustav u kontinentalnom dijelu Kine, čime je Appleov OS gurnuo na treće mjesto. HarmonyOS zauzeo je 17 posto udjela na tržištu, što je rezultat veće potražnje za novim Huaweijevim uređajima na domaćem tržištu.

Honor Magic6 Pro Honor i Huawei dominiraju kineskim tržištem pametnih telefona

Podsjetimo, Huawei zbog sankcija SAD-a nema pristup brojnim američkim proizvođačima hardvera i softvera pa se morao osloniti na domaću, kinesku proizvodnju. To je rezultiralo i većim interesom kupaca na domaćem tržištu.

I dok je HarmonyOS ostvario 17 posto udjela na tržištu, a Apple iOS pao na 16, Googleov Android i dalje dominira s čak 68 postotnim udjelom u prvom kvartalu 2024.

Analitičari pak ističu kako se očekuje da HarmonyOS nastavi rast na domaćem tržištu. Hoće li se taj rast preliti i na svjetsko tržište, teško je reći. Naime, globalno HarmonyOS ima udio od tek četiri posto, što je izuzetno malo u odnosu na iOS-ovih 19, odnosno Androidovih čak 77 posto.

iPhone 14 Pro Max i iPhone 14 Pro Loše vijesti za Apple iz Kine

No, posljednja verzija HarmonyOS-a, HarmonyOS Next udaljit će se od Androidovih korijena na kojima je originalan operativni sustav bio temeljen. Više neće podržavati aplikacije temeljene na Androidu, već će se fokusirati isključivo na aplikacije razvijene za HarmonyOS Next. Očekuje se da će ta verzija operativnog sustava biti lansirana kasnije ove godine s novim Huaweijevim uređajem serije Mate 70.

Izvor: South China Morning Post

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti