Kinezi pomno promatraju ruske projektile Kinžal u Ukrajini, evo što misle o njihovoj učinkovitosti

Kineski vojni analitičari dovode u pitanje učinkovitost ruskog hipersoničnog projektila Kinžal u Ukrajini.

Branimir Vorša | 17.01.2024. / 12:32

Mig-ovi 31 nose Kinžal projektile
Mig-ovi 31 nose Kinžal projektile (Foto: Afp)

Na području vojne tehnologije, sukob u Ukrajini privukao je pozornost kao poligon za testiranje naprednog oružja. Međutim, kineski promatrači, posebno zainteresirani za rusko korištenje hipersonične rakete Kinžal, mogli bi biti razočarani sposobnostima tog projektila.

Kineski obrambeni časopisi pomno su proučavali performanse Kinžala u Ukrajini, nadajući se da će prikupiti uvid u mogućnosti tog hipersoničnog oružja. Peking razvija vlastitu hipersoničnu raketu, Dongfeng, s ciljem suprotstavljanja američkim nosačima zrakoplova.

Kinezi skeptični prema učinkovitosti Kinžala

Suprotno ruskom prikazivanju Kinžala kao "nezaustavljive" sile, dokazi upućuju na to da se ruski projektil suočavao s izazovima. Yin Jie, kineski obrambeni analitičar, izrazio je skepticizam oko tog ruskog oružja.

Postoji sve više i više dokaza koji pokazuju da je ono što SAD i Ukrajina govore o ovom pitanju istina, kaže Yin, koji kritizira Kinžal, označivši ga kao ishitreni i kratkoročni projekt, za koji je malo vjerojatno da ima značajan utjecaj na bojnom polju.

Slika nije dostupna Sjeverna Koreja tvrdi da je testirala hipersoničnu raketu na čvrsto gorivo

"Marginalni hipersonični projekti"

Yin je istaknuo razne nedostatke u dizajnu i uporabi Kinžala, tvrdeći da ne ispunjava ono što Rusi tvrde da može. Još jedna analiza iz obrambenog časopisa Military Arms sa sjedištem u Pekingu se složila, opisujući Kinžal kao, u najboljem slučaju, marginalni hipersonični projektil.

Upravljivost i balistička putanja projektila su kritizirani, a stručnjaci ističu da ne zadovoljava kriterije pravog hipersoničnog projektila. Zapadne procjene naglašavaju da Kinžalu nedostaju učinkovite mogućnosti letenja i manevriranja pri hipersoničnim brzinama.

Učinkovitost ugrožavaju loše metode lansiranja i loš satelitski sustav

Yin je također istaknuo probleme unutar ruskog vojnog aparata, ističući da je Rusija prestala lansirati Kinžale iz svojih Mig-31 supersoničnih presretača, umjesto toga odlučivši se za Su-34, koji te projektile mogu ispaljivati sa sigurnije udaljenosti. Međutim, spore performanse Su-34 i ograničenja nosivosti ugrožavaju učinkovitost Kinžala.

Nadalje, izražena je zabrinutost oko točnosti ruskog satelitskog sustava koji vodi projektile Kinžal, što ukazuje na manjak u preciznosti. Yin je doveo u pitanje i proizvodne kapacitete Rusije, pripisujući ograničenu dostupnost Kinžala sankcijama Zapada.

Predstavljanje iranskog projektila Faattah - 4 Iran predstavio hipersonični projektil Osvajač: "Ne postoji sustav koji bi se mogao suprotstaviti ovoj raketi"

Lekcija za Kinu jest...?

Američki Institut za proučavanje rata (ISW) sugerirao je da Rusija može proizvesti samo oko četiri Kinžala mjesečno, pojačavajući važnost velikih zaliha oružja. Lyle Goldstein iz američke think tank organizacije Defense Priorities, naglasio je upravo potrebu za velikim zalihama oružja.

Jasno je da je lekcija za Kinu ovdje da im trebaju ogromne zalihe oružja, smatra Goldstein.

Usred povećanog interesa za Kinžalov učinak, kineski analitičari pomno proučavaju ruske akcije u Ukrajini. Stručnjaci poput Goldsteina sugeriraju da kineska vojska vjerojatno proučava sve izazove s kojima se Moskva suočava u postavljanju naprednog oružja, jačajući bliske veze između dviju nacija.

Kako se sukob odvija, svijet promatra ne samo geopolitičku dinamiku u Ukrajini, već i zamršene detalje vojne tehnologije i njezinu učinkovitost u stvarnosti.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti