Kinezi pucaju visoko: BYD najavio pickup s kojim napada Muskov Cybertruck

Zasad nemamo puno informacija o samom vozilu, no objavljene su njegove fotografije u kamuflažnim bojama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.04.2024. / 11:40

BYD (Foto: Afp)

Nakon predugo čekanja Teslin pickup Cybertruck krajem prošle godine napokon se pojavio u prodaji. Od njegova predstavljanja vladao je veliki interes za vozilom za koje se činilo kako će biti veliki prodajni hit i generator značajnog prihoda za Teslu. Ovo vozilo, nema sumnje, bit će najpopularnije u SAD-u, gdje su takvi veliki pickupovi ionako omiljeni, a čini se kako se zbog različitih regulatornih izazova neće pojaviti na europskom tržištu.

Električna vozila, ilustracija Panika zbog "kineske ofenzive": Proizvođači električnih automobila znatno mijenjaju strategiju

No Europljani željni električnog pickupa uskoro bi moglo dobiti zanimljivu i, može se očekivati, jeftiniju alternativu Teslinu vozilu.

Naime, iz BYD-a su najavili kako ove godine namjeravaju predstaviti svoj prvi pickup koji će biti namijenjen globalnom tržištu. Kineska tvrtka već je prikazala taj model, no kamufliran u narančastu i plavu boju i s vrlo malo detalja o eksterijeru i unutrašnjosti, tako da ćemo tek prilikom službenog predstavljanja dobiti potpuni dojam o njegovoj veličini i izgledu. Također, tada bismo trebali saznati za mnoge jednu od najvažnijih informacija o vozilu, a to je, naravno - cijena. Taj kineski pickup, osim Cybertrucku, na tržištu će konkurirati i drugim pickupovima poput Fordova Rangera i modela F-150 Lightning, Toyote Hilux te Rivianu R1T.

BYD je krajem prošle godine postao lider na tržištu električnih automobila kombinirajući naprednu tehnologiju i pristupačne cijene te kompanija u ponudi ima automobile gotovo pa nepobjedive cijene niže od 10 tisuća dolara pa do sportskih jurilica koje stoje više od 100 tisuća dolara.

Njihovi automobili nisu dostupni na američkom tržištu te ne treba očekivati da bi se i njihov pickup mogao pojaviti u SAD-u. Ipak, BYD je prisutan na brojnim drugim tržištima, uključujući i Tajland, na kojem su pickupovi također prilično popularni.

Made in China Automobili proizvedeni u Kini zauzet će čak četvrtinu europskog tržišta električnih vozila

Bit će zanimljivo pratiti situaciju na tržištu električnih automobila ove godine na kojem se u prva tri mjeseca situacija promijenila te je Tesla ponovno preuzela dominaciju ispred BDY-a. Ipak, treba naglasiti kako su obje kompanije u prvom kvartalu ove godine zabilježile pad prodaje u odnosu na kvartal ranije. Posebno je upečatljiv pad prodaje BYD-ovih električnih automobila koji, u odnosu na četvrti kvartal prošle godine, iznosi čak 43 posto, dok je Tesla zabilježila minus od 20 posto.

Izvor: Motor Trend

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti