Kinezi uspjeli napraviti nuklearnu bateriju koja je 8000 puta učinkovitija od dosadašnjih verzija

Revolucionarna nuklearna baterija koja koristi radioaktivni raspad nudi dugotrajnu opskrbu energijom, s potencijalom za korištenje u ekstremnim okruženjima, poput istraživanja morskih dubina ili svemirskih misija.

Branimir Vorša | 19.09.2024. / 15:40

Čestice atoma, ilustracija
Čestice atoma, ilustracija (Foto: Getty Images)

Nova nuklearna baterija koju pokreće radioaktivni raspad potencijalno bi mogla trajati desetljećima, zahvaljujući nedavnom napretku u dizajnu takve vrste baterija. Taj bi napredak mogao konačno približiti koncept nuklearne baterije praktičnoj uporabi.

Od ranih 1900-ih znanstvenici su namjeravali stvoriti dugotrajne baterije otporne na oštećenja koristeći radioaktivne atome. Iako su neki prototipovi razvijeni i korišteni u svemirskim misijama, nisu bili učinkoviti. Sada su Shuao Wang s kineskog Sveučilišta Soochow i njegov tim napravili značajan korak, poboljšavši učinkovitost nuklearne baterije za čak 8000 puta.

Ruska nuklearna podmornica Kazan FOTO Ruska flota stigla u Havanu, no svu je pozornost plijenila ova nuklearna podmornica naoružana do zuba

Tim je koristio americij, element nuklearnog otpada koji emitira alfa čestice, za stvaranje energije. Kako bi iskoristili tu energiju, ugradili su americij u polimerni kristal koji je emitirao kontinuirani zeleni sjaj. Dodana je fotonaponska ćelija za pretvaranje te svjetlosti u električnu energiju. Cijeli je sklop smješten u kvarcnu ćeliju veličine milimetra. Studija vezana za to postignuće objavljena je u časopisu Nature.

Nakon 200 sati testiranja, baterija je isporučila stalnu izlaznu snagu s neviđenom učinkovitošću, zahtijevajući samo minimalan radioaktivni materijal. Dramatično je poboljšana ukupna učinkovitost pretvorbe i izlazna snaga, komentirao je postignuće Michael Spencer sa Sveučilišta Morgan State.

Bill Gates Bill Gates ima novu zanimaciju, a njegov najnoviji potez predstavlja velik korak naprijed za nuklearnu tehnologiju

Iako je impresivna, baterija proizvodi daleko manje energije od konvencionalnih baterija, jer naime, oko 40 milijardi jedinica bilo bi potrebno za napajanje žarulje od 60 vata. Unatoč tome, Wang i njegovi kolege rade na daljnjem poboljšanju učinkovitosti i snage dizajna. Također im je cilj učiniti ga sigurnijim i praktičnijim za korištenje u ekstremnim okruženjima.

U idealnom slučaju, zamišljamo da se naša mikronuklearna baterija koristi za napajanje minijaturnih senzora u udaljenim ili izazovnim okruženjima, kaže Wang.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti