Bill Gates ima novu zanimaciju, a njegov najnoviji potez predstavlja velik korak naprijed za nuklearnu tehnologiju

Predvođen tehnološkim titanom Billom Gatesom, u SAD-u je pokrenut novi veliki projekt s ciljem uvođenja revolucije u nuklearnu tehnologiju pomoću inovativnog reaktora hlađenog tekućom soli.

Branimir Vorša | 13.06.2024. / 10:25

Bill Gates
Bill Gates (Foto: Afp)

U značajnom koraku naprijed za nuklearnu tehnologiju, TerraPower, na čelu sa suosnivačem Microsofta i milijarderom Billom Gatesom, pokrenuo je izgradnju kompleksa napredne nuklearne elektrane Natrium u blizini grada Kemmerera, u američkoj saveznoj državi Wyoming. Revolucionarni događaj kojemu su nazočili Gates, izvršni direktor TerraPowera Chris Levesque i guverner Wyominga Mark Gordon usredotočio se u svojem startu na nenuklearni dio postrojenja, odnosno postrojenje za ispitivanje i punjenje natrijem.

Slika nije dostupna Predviđanja Billa Gatesa za 2024. godinu: Jedan pojam posebno prevladava

Glasnogovornik TerraPowera istaknuo je primarnu ulogu postrojenja za testiranje i punjenje u podršci sustavu rashladnog sredstva natrija u reaktoru. Postrojenje će se baviti primanjem, uzorkovanjem, obradom i skladištenjem tekućeg natrija ključnog za rad natrijevog reaktora.

Natrium kompleks sadržavat će tri različite komponente - postrojenje za ispitivanje i punjenje natrijem, proizvodnju energije ili energetski otok i nuklearni otok u kojem se nalazi reaktor te kao takav predstavlja značajan korak u održivoj energetskoj infrastrukturi. Dizajniran kao električni brzi reaktor hlađen natrijem i snage 345 MW, on uključuje sustav za pohranu energije rastaljene soli kao nadopunu obnovljivih izvora energije, s ciljem smanjenja karbonizacije mreže.

Projekt zahtijeva uspostavu dva odvojena pogona za proizvodnju i metalizaciju goriva s nisko obogaćenim uranom (Haleu). Tvornica za proizvodnju goriva trebala bi biti izgrađena u Wilmingtonu, u američkoj saveznoj državi Sjeverna Karolina, koristeći partnerstvo TerraPowera s GE Hitachijem, dok će Framatomeov pogon u Richlandu, u saveznoj državi Washington, smjestiti tvornicu za metalizaciju.

TerraPower je u travnju 2024. godine službeno zatražio dozvolu za izgradnju reaktora od Američke nuklearne regulatorne komisije (NRC), a nedavnim prihvaćanjem NRC-a pokrenut je formalni postupak licenciranja. Izvršni direktor Chris Levesque iznio je cilj TerraPowera da do 2026. započne izgradnju vezanu uz nuklearnu energiju, ovisno o dobivanju NRC dozvole, te da dovrši elektranu do 2029. ili 2030. godine.

Novac, ilustracija Oni su najbogatiji na svijetu: Primjećujete li što im je zajedničko?

Bechtel, renomirana tvrtka sa sjedištem u SAD-u, odabrana je za nadzor izgradnje elektrane i povezane infrastrukture. Projekt je sufinanciran od strane američkog Ministarstva energetike SAD-a (DOE) s 2 milijarde dolara tijekom sedam godina. Zajedno s investicijom TerraPowera , ukupna procijenjena cijena projekta iznosi približno 4 milijarde dolara.

Izvor: Nucent

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti