Korak bliže novoj energetskoj renesansi: Američka nuklearna regulatorna komisija odobrila dizajn nuklearnog reaktora iduće generacije

Odobrenjem dizajna nuklearnog reaktora iduće generacije, SAD ulaze u novo energetsko doba.

Branimir Vorša | 24.01.2023. / 14:04

Nuklearni reaktor, ilustracija
Nuklearni reaktor, ilustracija (Foto: Getty Images)

Američka nuklearna regulatorna komisija (NRC) certificirala je, po prvi put, dizajn za napredni mali nuklearni modularni reaktor (SMR). To omogućuje energetskim kompanijama odabir naprednog dizajna reaktora prilikom podnošenja zahtjeva za licencu, za izgradnju i rad nove elektrane u SAD-u.

Spomenuti certifikat značajan je jer pruža potencijalno rješenje za klimatske promjene, ali koje je zapravo još uvijek kontroverzno među zagovornicima zaštite okoliša. Drugim riječima, to je svojevrsno zeleno svjetlo američkih vlasti za potpuno novu generaciju nuklearnih reaktora.

Simulacija nuklearne eksplozije Kako preživjeti nuklearnu eksploziju: Znanstvenici otkrili najsigurnije mjesto za zaklon u većini gradskih domova

Modularni reaktori više nisu samo koncept

SMR-ovi više nisu apstraktni koncept, rekla je Kathryn Huff, pomoćnica američkog ministra energetike, u priopćenju za medije. Ipak, i dalje ostaje pitanje mogu li zapravo ti napredni nuklearni reaktori nadvladati izazove s kojima su se dosad suočavale tradicionalne nuklearne elektrane. Odgovor na to pitanje dat će testiranja i istraživanja u narednim godinama.

Zagovornici nuklearne energije željni su prenijeti tehnologiju iz laboratorija u stvarni svijet, a njihov argument jest da nuklearne elektrane, koje ne ispuštaju stakleničke plinove, mogu pružiti prijeko potrebnu rezervu solarnoj energiji i energiji vjetra, koja varira s vremenom.

Budući da su SMR-ovi mali i modularni, odnosno mogu se tvornički sastaviti, također bi trebali biti jeftiniji i lakši za izgradnju te postavljanje od tradicionalnih nuklearnih elektrana i njihovih reaktora.

DIzajn postavljen još 2000-tih

Dizajn SMR-a koji je NRC certificirao veličinom doseže tek jednu trećinu veličine tradicionalnog nuklearnog reaktora i temelji se na konceptu razvijenom na Državnom sveučilištu Oregon još 2000-tih godina. Tvrtki koja je izrasla iz tog istraživačkog projekta, NuScale Power i sličnim naprednim konceptima reaktora za sazrijevanje tehnologije, američko ministarstvo energetike je od 2014. godine do daanas dalo ukupno više od 600 milijuna dolara u svrhu razvoja te tehnologije.

NuScale i navedeno američko ministarstvo trenutno surađuju s komunalnom tvrtkom Utah Associated Municipal Power Systems, na izgradnji pokazne elektrane s malim modularnim reaktorima. Očekuje se da će prvi modul biti pušten u rad 2029. godine, dok će ostatak tvornice biti potpuno operativan 2030. godine.

Nuklearna fuzija Ostvaren san nuklearne fuzije: "Danas svijetu poručujemo da je Amerika postigla ogroman znanstveni napredak"

Snaga pojedinog modula - do 77 megavata

Dizajn modula koji je nedavno odobren može generirati do 50 megavata električne energije, iako Nuscale tvrdi da ta snaga ide do 77 megavata. Plan je izgraditi demonstracijsko postrojenje u Idahu, sa šest modula koji bi onda zajedno mogli generirati 462 megavata električne energije.

No, troškovi za taj projekt već rastu, a ciljana cijena po megavatu snage iz elektrane skočila je 53 posto u siječnju, na 89 dolara po megavat satu, izvijestio je Reuters. Viša cijena "odražava promjenjivo financijsko okruženje za razvoj energetskih projekata diljem zemlje", navodi se u priopćenju tvrtke NuScale.

Ipak, rastući troškovi nisu ništa novo za projekte nuklearne energije. Jedina nuklearna elektrana u izgradnji u SAD-u, reaktori Vogtle u Georgiji, već su  premašili proračun nakon godina kašnjenja.

Prije nego što SAD vide bilo kakvu nuklearnu renesansu, međutim, postoje i druge prepreke koje treba svladati. Te prepreke su zabrinutost javnosti oko sigurnosti, osiguranja lanaca opskrbe nuklearnim gorivom, prosvjedi zbog iskopavanja urana u SAD-u i što učiniti s nuklearnim otpadom kojeg bi čak i mali modularni reaktori mogli proizvesti u velikim količinama. S tim se izazovima moraju nositi i SMR reaktori.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti