Kinezima je esport nogomet gotovo jednako uzbudljiv kao onaj uživo, a Europljanima?

S obzirom na to da se i sve više nogometnih klubova diljem Europe uključuje u esport svijet, čini se kako je budućnost esporta, barem što se tiče igranja nogometnih videoigara, blistava.

Martina Čizmić | 27.07.2021. / 14:52

Esport (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

 Za većinu muškaraca nogomet je "najvažnija sporedna stvar na svijetu", pogotovo kad se igraju lige petice ili prvenstva. No, sve je veći broj onih koji u nogometu uživaju i igrajući videoigre.

Zanimljivi podaci koje je objavio portal Safe Betting Sites, pokazuju kako virtualni nogomet postaje sve popularniji. Primjerice, u Kini čak 52 posto nogometnih obožavatelja smatra da je esport nogomet jednako uzbudljiv kao i nogomet uživo. U Europi je taj postotak nešto niži i iznosi oko 30 posto, no pokazuje da se i na starom kontinentu stvari mijenjaju.

Svake godine milijuni igrača diljem svijeta odmjeravaju snage igrajući popularne videoigre FIFA i Pro Evolution Soccer, pri tome uskačući u uloge omiljenih nogometaša ili trenera. I dok je Kinezima gledanje nogometa uživo, otprilike jednako uzbudljivo kao i igranje nogometne videoigre, u Europi su malo skeptičniji. Tako 36 posto francuskih navijača, 23 posto njemačkih, 28 posto talijanskih i 30 posto španjolskih navijača smatra da je gledanje nogometa uživo jednako uzbudljivo kao i igranje. U Velikoj Britaniji taj postotak iznosi 29 posto, dok je u SAD-u 36 posto.

Pri tome treba istaknuti kako je gotovo u svim zemljama više od polovice nogometnih navijača zainteresirano za esport. U Kini njih čak 84 posto. To znači da postoji prostor za širenje popularnosti esporta i turnira na kojima navijači mogu odmjeriti snage igrajući nogometne videoigre. S obzirom na to da se i sve više nogometnih klubova diljem Europe uključuje u esport svijet, čini se kako je budućnost esporta, barem što se tiče igranja nogometnih videoigara, blistava.

Uspon esporta više nije tajna, pogotovo nakon pandemije u 2020. te velikog broja igrača diljem svijeta. Sportski žanr postao je posebno popularna, uz turnire koji kreiraju doživljaj koji se ne razlikuje pretjerano od sportskih događaja uživo. Očekujem da će sportski segment u esportu dobiti na popularnosti, pogotovo zbog sve veće popularnosti drugih sportskih videoigara kao što su simulacije automobilskih i ostalih utrka, istaknuo je urednik esport rubrike na Safe Betting Sites, Rex Pascual.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti