Kinezima se još jedna raketa otela kontroli: Mogla bi prilikom pada na Zemlju pogoditi naseljeno područje

Kineska raketa teška 21 tonu u potpunosti je izvan kontrole te polako pada nazad na Zemlju, a mogla bi pasti i na naseljena područja, upozoravaju stručnjaci.

Branimir Vorša | 04.05.2021. / 10:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Raketa "Dugi pohod 5b" (Long March 5b), lansirana je u orbitu proteklog četvrtka i predviđa se da će se srušiti na površinu Zemlje u idućih nekoliko dana.

Astronom Jonathan McDowell, koji prati objekte u orbiti oko Zemlje, rekao je za SpaceNews da putanja rakete na kojoj se ona može srušiti na Zemlju pokriva područje koje se proteže sjeverno od New Yorka, preko Madrida, Pekinga te sve do Wellingtona na Novom Zelandu i južnog dijela Čilea.

Većina rakete izgorjet će prilikom ulaska u atmosferu, no njezini ostaci mogli bi pasti negdje na navedenoj putanji, koja ima i dosta naseljenog područja. Sateliti koji prate njezinu putanju pokazuju da ta 30 metara velika raketa trenutačno putuje brzinom od oko šest kilometara u sekundi.

Raketa Dugi pohod 5b u orbitu je odnijela novi modul za kinesku svemirsku postaju. Modul je nazvan Tianhe ili prevedeno Sklad nebesa i predstavlja životni prostor za kineske astronaute na toj svemirskoj stanici koja nosi naziv Tiangong (Nebeska palača).

Kinezi se nadaju da će Nebesku palaču dovršiti do kraja 2022. godine., a jednom kad je dovrše, ta će svemirska postaja kružiti oko Zemlje na visinama između 338 i 448 kilometara iznad površine planeta.

Po dovršetku, pretpostavlja se da će ta svemirska postaja težiti oko jedne petine Međunarodne svemirske postaje (ISS).

Cilj Kineza je do 2030. postati svemirskom silom te držati korak za SAD-om, Rusijom i Europskom svemirskom agencijom (ESA).

Nekontrolirani povratak kineske rakete na Zemlju mogao bi ipak odgoditi njihovo slavlje, pogotovo ako njezini ostaci padnu na naseljeno područje te izazovu materijalnu štetu ili gubitak ljudskih života.

Dio rakete koji nekontrolirano pada prema površini Zemlje težak je nešto više od 10 tona, a McDowell smatra kako je prema današnjim standardima u potpunosti neprihvatljivo dopustiti da tolika količina svemirskog otpada nekontrolirano pada.

Kinezi su svjesni problema, no to ne mijenja činjenicu da im je raketa izmakla kontroli.

Šef ESA-ina ureda za sigurnost u svemiru Holger Krag naglašava da je teško procijeniti koja će količina te rakete preživjeti ulazak u atmosferu, no smatra da je u pravilu riječ o 20 do 40 posto njezine originalne mase.

Kinezima ovo isto tako nije prvi put da gube kontrolu nad navedenim modelom rakete prilikom kontroliranog rušenja na Zemlju. Isto se već dogodilo i u svibnju 2020. godine, kad se Dugi pohod 5b nekontroliranu srušio u more nedaleko od obale Mauritanije u Africi nakon što su ostaci rakete prohujali su iznad Los Angelesa i New Yorka.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti