Ključ za sigurniju komunikaciju nalazi se u svemiru?

Stručnjaci već danas upozoravaju kako će s razvojem kvantnih računala enkripcija kakvu poznajemo otići u povijest.

Martina Čizmić | 08.05.2018. / 13:19

Komunikacija među satelitima (Foto: ESA) (Foto: ESA)

Enkripcija, odnosno šifriranje podataka, omogućila je ljudima diljem svijeta da bez straha digitalnim putem šalju povjerljive informacije.

Danas i mobilni uređaji imaju ugrađenu opciju enkripcije povjerljivih podataka kako u slučaju krađe ili gubitka ti podaci ne bi završili u krivim rukama.

Međutim, stručnjaci već danas upozoravaju kako će s razvojem kvantnih računala enkripcija kakvu poznajemo otići u povijest.

Stoga već sad rade na razvoju novih načina enkripcije podataka koji bi podatke sačuvao i od kvantnih računala.

Tako je Europska svemirska agencija (ESA) potpisala ugovor s QUARTZ-om, platformom koja razvija kvantni ključ, odnosno novu generaciju enkripcije.

Zajedno će razvijati QKD, odnosno distribuciju kvantnog ključa, i to iz svemira. Naime, QKD se temelji na slanju različitih brojeva (koji čine ključ), putem fotona (elementarnih čestica) koji se potom koriste za stvaranje ključa. Bilo kakvo prisluškivanje kojim bi se pokušalo doći do tog broja mijenja kvantna svojstva fotona i tako automatski primatelja upozorava na činjenicu da ga je netko pokušao prisluškivati.

Korištenje fotona za slanje QKD-a trenutačno je moguće samo na kraće udaljenosti preko optičkih kablova zbog slabljenja signala. No istraživanja koja su proveli stručnjaci u ESA-i pokazala su kako je fotone moguće prikupljati i distribuirati u svemiru, među satelitima i prijamnicima na zemlji. To bi uvelike olakšalo komercijalnu uporabu QKD sustava i omogućilo slanje kvantnih ključeva po cijelom svijetu, bez gubitka snage signala.

Dakle, ne bi nas trebalo iznenaditi da za nekoliko godina, umjesto preko interneta, enkripcijske ključeve primamo preko fotona koje će prenositi sateliti iz svemira.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti