Koga briga uzrokuju li mobiteli rak. Oni su već sada puno gore od toga

Pametni telefoni sve više nam se uvlače pod kožu, a toga je svjestan i Mashableov novinar Lance Ulanoff.

Viktor Gabaj Viktor Gabaj Viktor Gabaj | 28.05.2016. / 10:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nitko još nije potvrdio, ali ni pomeo pod tepih činjenicu da korištenje pametnih telefona uzrokuje rak, no kada bi se pojavili čvrsti dokazi o ovoj teoriji vjerojatno ih ni tada ne bismo prestali koristiti.

Prema pisanju Mashablea, najnovija istraživanja otkrivaju kako mobiteli, pod određenim uvjetima, povećavaju rizik od pojave nekih vrsta raka na mužjacima štakora. S druge pak strane, istoj količini zračenja podvrgnute su i ženke štakora kod kojih nije bilo znakova pojave tumora, kao ni na grupi miševa koji su prisiljeni boraviti u istim uvjetima. Moglo bi se zaključiti kako smartphonei loše utječu samo na muški dio populacije, na što će većina nas odmahnuti rukom budući da se takva ideja čini nelogičnom.

Lance Ulanoff iz Mashablea kaže kako bez obzira na to koliko nam puta rezultati ovakvih istraživanja "odsjekli noge", isti nas jednostavno ne mogu uvjeriti da su pametni telefoni nešto loše. Oni već jesu puno gore od toga.

Bez obzira na to koliko nam puta rezultati ovakvih istraživanja "odsjekli noge", isti nas jednostavno ne mogu uvjeriti da su pametni telefoni nešto loše. Oni već jesu puno gore od toga.

Smatra kako postoji nekoliko načina na koji pametni telefoni loše utječu na nas, a to su redom ovisnost, tipkanje za vrijeme vožnje, snimanje selfija, njihova prljavština, utjecaj na san, previše informacija odjednom, a sve to dovodi do jadnih komunikacijskih vještina. Kad ih sve stavimo na hrpu, čini se kako skup posljedica koje nesvjesno snosimo uzimajući ih zdravo za gotovo šteti više nego smo toga svjesni.

Ako je vjerovati statistici, jedno američko istraživanje otkrilo je kako 64% Amerikanaca koristi pametne telefone svakodnevno, pri čemu 19% njih ne može zamisliti situaciju u kojoj ne bi imali pristup Internetu.

Poslije ovisnosti, na drugom mjestu se smjestila navika tipkanja za vrijeme vožnje. Nakon što je 1973. na tržište izbačen prvi mobitel, auto kompanije su pronalazile način da isti ugrade unutar automobila. Zanimljivo je spomenuti kako je u prvih 30 godina sve funkcioniralo glatko, da bi nakon toga u 21. stoljeću vozači uveli naviku pisanja SMS-ova za vrijeme vožnje. Svi smo svjesni da je to vrlo opasno, no brojke ukazuju na to da svejedno polovica vozača za vrijeme vožnje tu i tamo baci oko na zaslon ne bi li provjerili ima li koja nova obavijest.

Čak i izvan automobila, dokazano je da nam mobiteli odvlače pažnju pa se često događa da se ljudi zaletavaju u stupove, klupe i ograde, a isti nesretnici na kraju završe u kompilacijama funny video isječaka na YouTubeu.

Kada bi se pojavili utemeljeni dokazi da pametni telefoni uzrokuju rak, biste li ga tada bacili u prvu grabu? Vjerojatno ne.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti