Kolika je vjerojatnost da ćete teško oboljeti ili umrijeti od COVID-19? Znanstvenici razvili algoritam koji to može precizno prognozirati

Dok se rezultati na testiranje za koronavirus čekaju nekoliko sati ili čak i dulje, novi bi algoritam nakon samo dva sata mogao procijeniti hoće li neki pacijent teško oboljeti ili umrijeti od COVID-19.

Martina Čizmić | 08.09.2020. / 09:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Može li se predvidjeti hoće li neki od pacijenata koji oboli od COVID-19 preživjeti ili umrijeti? Studija koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Firenzi, bolnice Careggi i Fondacije iz Brescie pokazala je da može.

Znanstvenici su se fokusirali na varijable koje je moguće prikupiti u prva dva sata od dolaska pacijenta u bolnicu. To bi omogućilo liječnicima da optimiziraju pacijentov smještaj (u bolnici ili kod kuće) i odrede intenzitet liječenja.

Algoritam "COVID-19MRS" koji su osmislili obuhvaća šest varijabli - dob, broj kroničnih bolesti, tempo disanja, Horowitzov indeks (koji procjenjuje ugroženost pluća), razinu kreatinina te podatke o koagulaciji, odnosno grušanju krvi. Sve je iznenadila preciznost kojom algoritam može izračunati konačne rezultate. Prema podacima iz studije, ta je preciznost iznosila barem 90 posto.

Znanstvenici su, zahvaljujući izračunavanju rizika od smrti, otkrili kako je taj rizik osam puta veći kod bolesnika starijih od 75 godina nego kod onih mlađih od 62 godine. Ističu kako je visoka smrtnost zabilježena kod starijih pacijenata, bez obzira na to imali oni neke kronične bolesti ili su bili zdravi. To bi moglo pomoći liječnicima da odrede bolju terapiju, ali i da lakše zaštite najugroženije skupine pacijenata.

Pojašnjavaju kako tijekom starenja organi koji su najjače pogođeni infekcijom COVID-19 (pluća i bubrezi) polako gube svoju funkcionalnost. Upravo su zato upale pluća i mokraćnih puteva učestalije kod starijih osoba nego kod mlađih.

Upozoravaju kako će biti potrebno posvetiti posebnu pozornost starijima, pogotovo s početkom školske godine. Stariji bi, ako žive u višegeneracijskim domaćinstvima, trebali nositi zaštitne maske, a trebalo bi voditi računa i o tome da se cijepe protiv gripe.

Izvor: World Today News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti