Koliko je bogat najpoznatiji svjetski pirat?

Osim što mu prijeti izručenje SAD-u i suđenje zbog kojeg bi mogao završiti 50 godina u zatvoru, Kim Dotcom imat će posla i s filmskim studijima koji od njega traže više od sto milijuna dolara

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.10.2014. / 10:55

Koliko je bogat najpoznatiji svjetski pirat?

Početkom 2012. godine u velikoj policijskoj akciji na Novom Zelandu uhićen je Kim Dotcom kojeg su brojni mediji prozvali 'najpoznatijim svjetskim piratom' i osnivač MegaUploada, tada najpopularnije piratske stranice. Iako se činilo da će do kraja života većinu vremena provesti iza rešetaka, on je brzo pušten iz zatvora te je, čekajući odluku o izručenju SAD-u, čak pokrenuo i novi servis za pohranu i razmjenu datoteka.

Ipak, Dotcomu i dalje prijeti opasnost od izručenja SAD-u gdje mu prijeti kazna od 50 godina zatvora, a zbog velikih gubitaka nastalih zbog piratstva putem MegaUploada, protiv Dotcoma civilnu tužbu u SAD-u podigla je i ekipa iz Hollywooda te, kako prenose na The Guardianu, pet filmskih studija od njega traži više od sto milijuna dolara. Informacije o točnom bogatstvu Dotcoma nisu javno poznate te na nekim stranicama procjenjuju da je on težak čak 200 milijuna dolara, a on je svoje bogatstvo uvijek rado pokazivao i hvalio se s vilama, jahtama, skupim automobilima i slično. Čelnici ovih studija još su ranije sudskim putem zatražili podatke o bogatstvu Kima Dotcoma jer ih je bilo strah da bi on taj novac mogao potrošiti prije eventualnog donošenja odluke o odšteti koju bi im trebao isplatiti.

On se na ovu odluku žalio, no sud je njegovu žalbu sada odbio tako da će ekipa iz filmskih studija moći dobiti podatke o novcu kojeg je tijekom godina zaradio, a oni sumnjaju da je većinu zaradio upravo zbog piratstva i kršenja autorskih prava, odnosno putem servisa kojeg je najveći broj ljudi koristio za dijeljenje glazbe i filmova. Podaci o bogatstvu Kima Dotcoma tako bi uskoro trebali biti poznati filmskim studijima, ali oni će i dalje ostati tajni za javnost. 

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti