Koliko ste zapravo sigurni na internetu? Ovaj video će vas potaknuti na razmišljanje

Koliko puta smo pročitali na internetu kako su hakeri otuđili brojeve kreditnih kartica, korisnička imena i zaporke, no zapravo to je samo dio puno dublje priče.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 26.02.2016. / 11:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Internet, koliko je dobar, toliko je loš. Ne zato što tehnički ne valja, nego radi naivnosti i propusta ljudi, pod tim mislim loše i često prejednostavne zaporke, radnje unatoč raznim upozorenjima, primjerice ne klikati na sumnjive linkove, itd.

Stvar je prilično kompleksnija i opasnija nego što to većina ljudi misli. Čuli smo za priče o hakerskim napadima na Sony Pictures, JPMorgan Chase, Ashley Madison i mnoge druge, a u ovom video prilogu vidjet ćete da svatko od nas može biti sniman, praćen i čak ostati bez novaca.

Kevin Roose pridružio se hakerskoj konferenciji DefCon koja se održavala u Las Vegasu, gdje je na teži način naučio koliko je zapravo lako doći do tuđih podataka. Hakeri, ukoliko to žele, mogu o nama znati puno više nego što si mislimo, zapravo nam mogu ukrasti identitet, novac, pa čak i život. Iako nisu svi hakeri zlobnici, uvijek postoji mogućnost da naletite na nekoga tko se inati i želi vam zakomplicirati život.

U ovom eksperimentu Roose je pozvao dva hakera koje nikad prije nije vidio, a koji su dva tjedna hakirali njegov život, te mu pokazali što su hakeri u mogućnosti napraviti. 

Nakon ovog videa ćete vjerojatno paziti što govorite, pišete, radite i klikate na internetu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti