Kome još treba novčanik? Uskoro će korisnici moći plaćati pomoću otiska prsta u automobilu

Korisnici Mercedes-Benza u Velikoj Britaniji i Njemačkoj moći plaćati pomoću senzora otiska prsta u automobilu.

Martina Čizmić | 08.11.2021. / 11:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Koliko daleko može biometrijska identifikacija ići? Već smo vidjeli da je moguće platiti otiskom prsta, otiskom dlana, pogledom pa čak i osmjehom, a prema svemu sudeći i automobilom.

Otisak prsta, ilustracija U budućnosti ćemo kupovinu na internetu autorizirati otiskom prsta ili skeniranjem lica  

Naime, Daimler Mobility i Visa dogovorili su globalno tehnološko partnerstvo koje će korisnicima ponuditi mogućnost plaćanja u automobilu. Daimler Mobility pod nazivom Mercedes pay omogućuje kupcima da kupuju robu i usluge izravno u svom automobilu, uključujući Mercedes me usluge, kao i prilikom plaćanja goriva na benzinskim crpkama ili parkiranja. Kako su pojasnili, partnerstvo s Visom znači da bi unošenje lozinki ili oslanjanje na mobilne uređaje za autentifikaciju plaćanja uskoro moglo biti prošlost jer samo vozilo postaje uređaj za plaćanje koji zahvaljujući Visinoj tehnologiji delegirane provjere autentičnosti (Delegated Authentication technology) biometrijski autorizira transakciju.

Tako će od proljeća 2022. korisnici Mercedes-Benza u Velikoj Britaniji i Njemačkoj moći plaćati pomoću senzora otiska prsta u automobilu. Kupnja će se moći izvršiti izravno putem glavne jedinice automobila ili MBUX-a. Očekuje se da će rješenje u kasnijoj fazi biti dostupno i na drugim globalnim tržištima.

Slika nije dostupna Papirnate i mobilne karte za koncerte mogao bi zamijeniti - dlan

Kao partner Daimler Mobilitya, iznimno smo ponosni što zajedno predstavljamo prvo serijsko rješenje za plaćanje u automobilu. Također je značajno da se i pilot testiranje i aktivnosti predstavljanja usluge odvijaju u Europi, vodećem središtu u svijetu za plaćanja, ali i automobilske inovacije. Ovo je snažan primjer kako su predvodnik digitalnih plaćanja u svijetu i prvi svjetski proizvođač automobila u stanju kombinirati svoje tehnologije kako bi stvorili sljedeću generaciju pametnih rješenja za automobilski sektor, pružajući vozaču i putnicima potpuno novo iskustvo plaćanja iz automobila, istaknuo je Antony Cahill, zamjenik izvršnog direktora i voditelj europskih tržišta za Visu u Europi

Treba istaknuti kako će Daimler biti prva automobilska tvrtka koja će u svoja vozila ugraditi Visa Cloud Token Framework, sigurnosnu tehnologije temeljenu na oblaku koja omogućuje veću fleksibilnost na više uređaja jer Visa Cloud tokeni štite i uklanjaju osjetljive podatke o plaćanju pretvaranjem podataka u tokene i njihovo sigurno pohranjivanje.

Slika nije dostupna Postajemo digitalna nacija: Na pametnom telefonu i računalu provodimo više od sedam sati dnevno, često kupujemo online, a želimo plaćati biometrijom

Također, omogućuju uparivanje više uređaja u automobilu i izvan njega, koji se zatim izravno integriraju s bankovnim vjerodajnicama potrošača. Rješenje će se koristiti za pokretanje dvofaktorske provjere autentičnosti .

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti