Komisija želi modernizirati obrazovanje i prilagoditi ga digitalnom dobu

Europska komisija u četvrtak je usvojila dvije inicijative kojima će se ojačati doprinos obrazovanja i osposobljavanja oporavku EU-a od krize uzrokovane koronavirusom te pridonijeti izgradnji zelene i digitalne Europe, priopćeno je iz Bruxellesa.

Hina | 02.10.2020. / 12:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U cilju ostvarenja europskog prostora obrazovanja do 2025., Komisija predlaže nove inicijative, veća ulaganja i više suradnje država članica kako bi se svim Europljanima, svih dobnih skupina, pomoglo da iskoriste bogatu ponudu obrazovanja i osposobljavanja u EU-u.

Komisija je donijela i novi akcijski plan za digitalno obrazovanje, u koji su uključene pouke iz krize uzrokovane koronavirusom i detalji ostvarivanja uspješnog ekosustava digitalnog obrazovanja s poboljšanim digitalnim kompetencijama za digitalnu transformaciju.

Obrazovanje i osposobljavanje pretrpjeli su goleme poremećaje zbog bolesti COVID-19 i naglog prelaska na učenje na daljinu i na internetu. Masovna uporaba tehnologije razotkrila je mnoge nedostatke i slabe točke, ali i stvorila priliku za potpunu prilagodbu obrazovanja i osposobljavanja digitalnom dobu. Devedeset i pet posto ispitanika koji su sudjelovali u javnom savjetovanju o akcijskom planu za digitalno obrazovanje vidi krizu kao prekretnicu u načinu na koji se tehnologija upotrebljava u obrazovanju i osposobljavanju. To nas potiče da obrazovanje moderniziramo i prilagodimo digitalnom dobu, izjavila je izvršna potpredsjednica Komisije za Europu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager.

Obrazovanje je okosnica europskog načina života. Naša vizija europskog prostora obrazovanja duboko je ukorijenjena u vrijednostima slobode, raznolikosti, ljudskih prava i socijalne pravde. Zajedno s akcijskim planom za digitalno obrazovanje predlažemo nove inicijative za učenje i suradnju u cijeloj Europi, za naše mlade, naše građane i naše blagostanje”, izjavio je potpredsjednik EK-a za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas.

Europski prostor obrazovanja i akcijski plan za digitalno obrazovanje važni su za europski oporavak i budući rast. Donose zajedničku viziju budućnosti obrazovanja povezanu s onim što želimo ostvariti u digitalnoj i zelenoj tranziciji. Sada se moramo usredotočiti na provedbu i stvaranje sinergija među njima, istaknula je povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel.

U Komunikaciji o europskom prostoru obrazovanja ističe se kako suradnja može unaprijediti kvalitetu, uključivost te digitalnu i zelenu dimenziju obrazovnih sustava država članica.

Europski prostor obrazovanja temelji se na šest dimenzija: kvaliteta, uključivost i rodna ravnopravnost, zelena i digitalna tranzicija, učitelji i nastavnici, visoko obrazovanje te snažnija Europa u svijetu. Cilj je inicijativa pronaći načine da se poboljša kvaliteta, posebno u pogledu osnovnih i digitalnih vještina, poveća uključivost i rodna osjetljivost u školskom obrazovanju te poboljša uspjeh u školi, navodi Komisija.

U Komunikaciji se utvrđuju i sredstva i ključne etape za postizanje europskog prostora obrazovanja do 2025., a sve će se provoditi uz potporu europskog plana oporavka (NextGenerationEU) i programa Erasmus+.

Kako bi se potaknule i pratile reforme, predlaže se okvir za suradnju s državama članicama i dionicima u području obrazovanja, koji će uključivati strukturu za izvješćivanje i analizu s dogovorenim obrazovnim ciljevima. Rad na uspostavi europskog prostora obrazovanja provodit će se u sinergiji s Programom vještina za Europu, obnovljenom politikom strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te europskim istraživačkim prostorom.

U akcijskom planu za digitalno obrazovanje (2021. – 2027.) predlaže se niz inicijativa za visokokvalitetno, uključivo i pristupačno digitalno obrazovanje u Europi.

Zbog krize uzrokovane koronavirusom nastava na daljinu postala je najvažnija obrazovna praksa. To je ukazalo na hitnu potrebu za poboljšanjem digitalnog obrazovanja kao ključnog strateškog cilja za visokokvalitetno podučavanje i učenje u digitalnom dobu, ističe Komisija.

Akcijski plan za digitalno obrazovanje kamen je temeljac digitalne tranzicije u Europi. On se nadovezuje na prvi akcijski plan za digitalno obrazovanje donesen u siječnju 2018., koji istječe ove godine. Novi je plan ambiciozniji, posebno stoga što obuhvaća i područja izvan formalnog obrazovanja i traje dulje, do 2027.

Akcijski plan ima dva dugoročna strateška prioriteta: poticanje razvoja uspješnog ekosustava digitalnog obrazovanja i jačanje digitalnih kompetencija za digitalnu transformaciju.

Kako bi ojačala suradnju i razmjenu u digitalnom obrazovanju na razini EU-a, Komisija će osnovati europsku platformu za digitalno obrazovanje, koja će poticati suradnju i sinergijsko djelovanje različitih područja politike povezanih s digitalnim obrazovanjem, uspostaviti mrežu nacionalnih savjetodavnih službi i jačati dijalog među dionicima iz javnog i privatnog sektora.

Obje će inicijative biti temelj i za treći europski sastanak na vrhu o obrazovanju koji će se održati putem interneta 10. prosinca. Komisija kao domaćin želi okupiti ministre i ključne dionike kako bi se raspravljalo o tome kako obrazovanje i osposobljavanje prilagoditi digitalnom dobu. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti