Oko 13 posto njemačkih tvrtki trenutno koristi umjetnu inteligenciju (AI), a oko devet posto njih planira je uvesti u upotrebu, pokazalo je istraživanje instituta za ekonomska istraživanja ifo.

Nešto više od trećine anketiranih kompanija, njih 36,7 posto, razmatra mogućnosti njezine upotrebe, a 40 posto njih trenutno uopće ne razmišlja o toj temi, utvrdio je ifo.

LinkedIn LinkedIn priprema novi AI alat koji bi korisnicima trebao pomoći u potrazi za novim poslom

Industrija je otkrila najširu lepezu primjene, prema 17,3 posto anketiranih kompanija koje već koriste umjetnu inteligenciju i 12,9 posto njih s konkretnim planovima upotrebe.

U uslužnom sektoru i maloprodaji AI koristi po 12,2 posto kompanija, a nešto više od sedam posto njih navodi da ju planira koristiti.

Najmanje je pak AI zastupljen u građevinskom sekktoru, gdje ga već koristi 7,1 posto kompanija, a planira ga koristiti njih još 7,9 posto.

Robot u kafiću Kome će sve roboti oteti posao? Evo koje su profesije više, a koje manje izložene riziku da ih zamijene umjetnom inteligencijom

Sustavi koji se temelje na umjetnoj inteligenciji obrađuju velike količine podataka uz pomoć algoritama i donose odluke u kratkom vremenu, nakon automatizirane analize podataka, podsjeća institut.

Umjetna inteligencija trenutno je tema u većini kompanija u Njemačkoj, zaključuje ifova stručnjakinja Anna Wolf.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju