Komunikacija između automobila omogućit će sigurniju vožnju i manje nesreća

Hyundai je uložio u kompaniju Autotalks, koja razvija čipove za V2X tehnologiju, odnosno komunikaciju automobila s drugim vozilima i infrastrukturom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.07.2018. / 09:23

Autotalks (Foto: YouTube) (Foto: Youtube)

Kada se govori o budućnosti automobilske industrije, najčešće se govori o autonomnim i električnim vozilima, no zahvaljujući velikom napretku tehnologije u budućnosti će automobili biti mnogo sigurniji te će moderna tehnologija spašavati živote svih sudionika u prometu – i vozača i pješaka. Jedna od tehnologija koju možemo očekivati u sve većem broju automobila jest V2X komunikacija (Vehicle-to-X), odnosno mogućnost komuniciranja vozila ne samo s drugim vozilima već i s infrastrukturom.

Ovu tehnologiju već od sljedeće godine očekujemo u Volkswagenovim automobilima, do sredine 2020-ih bit će implementirana i u sva Toyotina vozila, a i brojne druge kompanije poput Forda i Audija imaju planove o korištenju te tehnologije.

Velike planove na automobilskom tržištu ima i Hyundai, iz kojeg su objavili partnerstvo s kompanijom Autotalks, koja razvija čipove za V2X komunikaciju te uskoro možemo očekivati i prva vozila te južnokorejske kompanije koja će imati podršku za V2X.

Osnova tehnologije V2X jest sigurnost jer omogućava komunikaciju između vozila te između vozila i infrastrukture poput semafora, moći će obavještavati kompanije za održavanje prometnica o oštećenim kolnicima, dijelovima na kojima je potreban popravak itd. Ipak, najvažniji je dio komunikacija između vozila, koja bi zaista mogla spasiti brojne živote – npr. prilikom priključenja sa sporedne na glavnu cestu tehnologija koja će komunicirati s obližnjim vozilima upozorit će vozača prijeti li mu opasnost od dolaska automobila koje možda nije vidio, vozači će pretjecati druga vozila samo kad su sigurni da s druge strane nema prometa i slično.

Također, vozila će moći upozoravati druge automobile na oštećenu infrastrukturu, prometne nesreće i gužve na cestama, a sve ove informacije i komunikacija između vozila bit će iznimno bitna i za daljnji razvoj autonomnih vozila. Kako će ovakvim vozilima upravljati računala, njima će za što sigurniju vožnju biti potrebna velika količina podataka, a dio tih podataka dobivat će i od drugih automobila korištenjem ove ili sličnih tehnologija.

Izvor: Cnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti