Vodeće telekomunikacijske tvrtke dogovorile su se o uvođenju univerzalnog punjača koji će se koristiti za mobitele, fotoaparate, bežične slušalice, opremu za GPS, MP3 playere i tablet računala.

Međunarodno udruženje za telekomunikaciju (ITU) koje objedinjuje vlade i proizvođače u donošenju industrijskih standarda, objavilo je da je tako odlučeno na sastanku u Ženevi, ovog vikenda.

Kabel punjača moći će se odvojiti od utikača i koristiti za prebacivanje podataka čime će se smanjiti troškovi i količina otpada.Među tvrtkama koje su već prihvatile novi sustav su Telecom Italija, Orange u sustavu France Telecoma, AT&T, španjolska grupa Telefonica, Swisscom i Belgacom, te China Academy of Telecomunication Research, a ostali se očekuju kasnije.

Ova odluka, nakon implementacije, će eliminirati jedan od najiritantnijih problema korisnika mobitela – potrebu da imaju različite punjače, za gadgete raznih proizvođača.

To također znači da proizvođač ne mora kupcu automatski uz mobitel dati i odgovarajući punjač.Osim što će i više štedjeti energiju, novi punjači – koji će se proizvesti u milijardama primjeraka u idućih par godina – bit će i sigurniji i koristit će eko materijale, a i napunit će se za brže vrijeme nego sadašnji!

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju