Končar u Barceloni predstavio jedinstveni sustav koji koristi gorivne članke za proizvodnju energije

Institut za elektrotehniku na Svjetskom je mobilnom kongresu u Barceloni predstavio autonomni sustav napajanja baznih stanica razvijenih za Vipnet.

Zimo Zimo Zimo | 28.02.2012. / 16:07

Končar u Barceloni predstavio jedinstveni sustav koji koristi gorivne članke za proizvodnju energije

Institut za elektrotehniku Končar na Svjetskom je mobilnom kongresu u Barceloni predstavio autonomni sustav napajanja baznih stanica razvijenih za Vipnet.

Končar Hybrid Power Supply, kako se naziva ovaj proizvod, napaja se obnovljivim izvorima energije, a za proizvodnju električne energije, uz sunce i vjetar, po prvi puta koristi i gorivne članke.

'Hibridni sustav bazne stanice primjer je da hrvatsko gospodarstvo može ponuditi inovativna rješenja energetske učinkovitosti spojena s poslovnom efikasnošću', istaknuli su iz Končara i Vipneta posjetiteljima najvećeg sajma mobilne industrije.

Ovakva bazna stanica predstavljena je u lipnju prošle godine za Vip mrežu, a sam proizvod razvijen je i proveden u Hrvatskoj.

Za one koji žele više tehničkih detalja odlika ovog hibridnog sustava je raspoloživost energije od 99.9 posto koju je inače teško postići korištenjem obnovljivih izvora energije, popust sunca i vjetra. Sustav se sastoji od tri osnovne komponente, svaka od njih je zaseban proizvod koji se može modularno slagati prema zahtjevima potrošnje, ali i prema klimatskim uvjetima pojedine lokacije.

Osnovne komponente su fotonaponsko postrojenje, vjetroagregat i energetski učinkovit kontejner za smještaj akumulatorskih baterija, gorivnih članaka sa spremištem vodika i sustava upravljanja izvorima kao i za smještaj telekomunikacijske opreme.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti