Kontroverzni kineski znanstvenik opet šokirao: Želi modificiranjem gena izbjeći pojavu sve raširenije bolesti

Njegov javno objavljeni prijedlog zbunio je kako znanstvenike, tako i stručnjake za medicinsku etiku.

Martina Čizmić | 03.07.2023. / 15:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kontroverzni kineski znanstvenik, He Jiankui, koji je izazvao zgražanje znanstvenika diljem svijeta, kad je 2018. godine otkrio da su rođena prva djeca koja su imala "uređene gene", ponovno je izazvao nevjericu svojim prijedlogom modificiranja ljudskih embrija.

Kineski znanstvenik He Jiankui (Screenshot: AP) Vodeći svjetski znanstvenici traže moratorij na "GMO bebe": "To bi moglo imati trajne štetne posljedice"

U dokumentu objavljenom na njegovom Twitter profilu, iznio je prijedlog istraživanja koji bi uključivao uređivanje gena mišjih embrija, a potom i kod oplođenih ljudskih stanica, kako bi utvrdio daje li ta umjetno stvorena mutacija zaštitu od Alzheimerove bolesti. U prijedlogu ipak stoji kako se ti modificirani ljudski embriji ne bi implantirali, a za pokuse bi trebalo dobiti i odrobrenje od države.

S obzirom na to da je He Jiankui 2019. godine u Kini osuđen na tri godine zatvora zbog "ilegalne medicinske prakse", teško je za povjerovati da bi mogao dobiti odobrenje od kineskih regulatora za provođenjem takvih pokusa.

He Jiankui (Foto: AFP) Znanstvenik koji je zgrozio svijet imao je pakleni plan: U njegovu bi kliniku dolazili bogataši iz cijelog svijeta?

Podsjetimo, kineske vlasti su nakon njegove objave o "modificiranim bebama" postrožile pravila i etičke standarde koji uređuju znanstvena ispitivanja ljudskih gena. Također, zabranili su He Jiankuiju da se bavi bilo kakvim poslovima vezanim uz potpomognutu oplodnju te mu ograničili pristup ljudskim genetskim resursima.

Unatoč tome, njegov javno objavljeni prijedlog zbunio je kako znanstvenike, tako i stručnjake za medicinsku etiku.

Cijela je stvar, iskreno rečeno, suluda, istaknuo je za CNN Peter Dröge, izvanredni profesor na Tehnološkom sveučilištu Nanyang u Singapuru. Istaknuo je kako bi se predloženo istraživanje moglo smatrati korakom u istraživanju o manipulaciji genima u budućnosti.

Slika nije dostupna Znanstvenik koji je šokirao svijet: Tvorac genetski modificirane djece pušten iz zatvora

On u osnovi želi genetski modificirati ljudsku vrstu kako ne bi dobili Alzheimerovu bolest, rekao je.

Na upit CNN-a , He Jiankui je samo kratko odgovorio da trenutno prikuplja povratne informacije od znanstvenika i bioetičara te da nema vremenski okvir za studiju. Dodao je kako neće provoditi nikakve pokuse dok ne dobije dozvolu vlade, ali i da se u ovom slučaju radi o potencijalnoj pretkliničkoj studiji.

Izvor: CNN

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti