Znanstvenik koji je šokirao svijet: Tvorac genetski modificirane djece pušten iz zatvora

Nakon tri godine koje je proveo u kućnom pritvoru i zatvoru, znanstvenik koji je modificiranjem gena u embrijima šokirao svijet, vratio se kući.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.04.2022. / 14:50

He Jiankui (Foto: Afp)

Prije nekoliko godina He Jiankui vjerovao je kako je na pragu revolucije te da bi, zbog nove metode s kojom će epidemiju HIV-a staviti pod kontrolu, čak mogao dobiti Nobelovu nagradu. Umjesto Nobela, dobio je - zatvorsku kaznu. On je 2018. godina šokirao znanstveni, a možemo reći i cijeli svijet kada je objavio da je, korištenjem alata CRISPR modificirao gene u embrijima dviju djevojčica kako bi ih učinio otpornijima na HIV.

Kineski znanstvenik He Jiankui (Screenshot: AP) Vodeći svjetski znanstvenici traže moratorij na "GMO bebe": "To bi moglo imati trajne štetne posljedice"

Naknadno se saznalo da je istu metodu modifikacije gena primijenio na još jednoj bebi, a iako smatra da im je svojim postupkom pomogao, dio znanstvenika smatra kako bi zbog modifikacije gena djevojčice mogle imati velikih zdravstvenih problema pa čak i živjeti kraće od prosjeka.

Jiankui je, dakle, očekivao priznanja i nagrade, no umjesto toga uslijedile su velike kritike, istraga i naposljetku kazna. Prvo je završio u kućnom pritvoru, a nakon što je 2019. godine osuđen na sudu u Kini jer je, korištenjem tehnike editiranja gena, namjerno prekršio pravila struke, kućni pritvor zamijenio je s pravim zatvorom. Kaznu je služio oko tri godine, a kako su prenijeli na MIT Technology Reviewu, nedavno je izašao iz zatvora. To su im potvrdile osobe povezane sa znanstvenikom, a čak im je i sam He odgovorio na poziv, no rekao je kako ne može razgovarati s njima.

Ono što je zanimljivo, a prema nekima i kontroverzno vezano uz slučaj GMO beba, jest da su mnogi znanstvenici znali na čemu He i njegov tim rade te su ih u tome podržavali. Spominju se Michael Deem, bivši profesor sa sveučilišta Rice koji je sudjelovao u eksperimentu te John Zhang s poliklinike u New Yorku koji je navodno čak planirao komercijalizirati tu tehnologiju.

Eben Kirksey s Alfred Deakin Institutea u Australiji napisao je knjigu (The Mutant Project) o eksperimentu s GMO bebama te je komentirao kako je vrlo neobično da su He i neki njegovi kolege završili u zatvoru, dok mnogi međunarodni suradnici, uključujući i spomenutu dvojicu, nikada nisu sankcionirani zbog svoje uloge u genetskoj modifikaciji.

Genetska modifikacije Hoće li Rusija započeti s programom genetski modificirane djece? O tome bi mogao odlučiti Putin

Što se GMO beba tiče, o njima nema javnih podataka, no neki kineski znanstvenici pozvali su vladu da pokrenu istraživanje s ciljem praćenja njihova zdravstvenog stanja, kako bi saznali postoje li posljedice Heova eksperimenta te potencijalne genetske greške koje bi se mogle prenijeti na buduće generacije.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti