Dekodirana skrivena poruka NASA-e na padobranu rovera Perseverance tijekom slijetanja na Mars

NASA je pri slijetanju rovera Perseverance na Mars imala skrivenu poruku ispisanu na padobranu, no korisnici interneta tvrde da su je dekodirali.

Branimir Vorša | 24.02.2021. / 09:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

"Odvaži se činiti silne stvari" (dare mighty things) poruka je kodirana obrascem bijele boje u padobranu kojim je rover Perseverance usporavao prema površini Marsa, tvrde korisnici interneta. Tvrde da obrasci bijele boje na padobranu predstavljaju slova u binarnom računalnom kodu.

Korisnici Reddita i Twittera primijetili su na videu tijekom slijetanja rovera Perseverance da obrasci crvene i bijele boje na padobranu izgledaju kao da su tako posloženi s na mjerom te kad su crvene obrasce označili nulama, a bijele jedinicama (rječnik binarnog koda), došli su do njihova pravog značenja.

Svaki od koncentričnih krugova padobrana predstavlja jednu od tri riječi. Nule i jedinice moraju se razdvojiti u nizove od 10 znakova, a nakon toga dodavanjem broja 64 dobije se računalni ASCII kod koji predstavlja slovo.

Primjerice, sedam bijelih linija, crvena linija te još dvije bijele linije u nizu predstavljaju broj četiri u binarnom sustavu, kad se tome doda broj 64, dobije se 68, što u ASCII kodu predstavlja slovo D.

Postoji i obrazac na odvojenom, rubnom koncentričnom krugu padobrana, a korisnici interneta vjeruju da predstavlja geolokacijski kod NASA-ina Jet Propulsion Laboratoryja (JPL), odnosno koordinate 34°11’58”, N; 118°10’31” W na Zemlji.

Krilatica koju je NASA kodirala u padobran prvi put je korištena u govoru američkog predsjednika Theodorea Roosevelta.

"Mnogo je bolje odvažiti se činiti silne stvari, pobijediti slavne trijumfe, iako vas vreba neuspjeh, nego stati uz one jadne duše koje niti puno uživaju niti puno pate jer one žive u sivom sumraku koji ne poznaje ni pobjedu ni poraz", rekao je u jednom govoru iz 1899. godine Roosevelt.

NASA je već ranije tu krilaticu koristila u misijama vezanima za Mars, odnosno 2013. godine u videu o roveru Curiosity, koji je bio naslovljen upravo tako.

Nije to jedino iznenađenje ili skrivena poruka koju je Perseverance donio sa sobom na Crveni planet. On je u sebi donio i posebne mikročipove, koji nose 10,9 milijuna imena i 155 eseja koji su poslani toj svemirskoj agenciji u sklopu natjecanja za imenovanje samog rovera.

Perseverance nosi i informacije o pandemiji COVID-19, koja je utjecala na pripremu misije u obliku aluminijske pločice sa starogrčkim simbolom za medicinu i liječenje, koji podupire Zemlju. Na taj način odali su počast svim medicinskim djelatnicima na prvoj liniji borbe protiv pandemije novog koronavirusa.

Izvor: Guardian

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti