Korisnici iPhonea za dlaku su izbjegli blokadu svojih uređaja

Korisnici su mogli povratiti svoj uređaj samo kroz brisanje svih podataka s uređaja i ponovnu instalaciju operativnog sustava.

Martina Čizmić | 07.07.2019. / 14:11

iPhone (Foto: AFP) (Foto: Afp)

 Jedna obična softverska pogreška mogla je milijuna iPhonea diljem svijeta pretvoriti u obične (skupe) držače papira, a da toga uopće nisu bili svjesni.

Upravo ovaj slučaj pokazuje koliko je važno da proizvođači pametnih uređaja i operativnih sustava za njih surađuju sa stručnjacima za računalnu sigurnost. Naime, tim stručnjaka koji radi u sklopu projekta Google Project Zero otkrio je pogrešku u Appleovom iOS-u koji bi milijuna iPhonea diljem svijeta pretvorio u potpuno beskorisne komade stakla i metala.

Apple iPhone X (Foto: AFP) "Fatalna" crna točka "ruši" iPhone i iPadove

Greška je vezana uz iMessage aplikaciju za dopisivanje, a u svojoj srži je veoma slična "crnoj točki" koja je prošle godine milijune korisnika natjerala na resetiranje njihovih uređaja.

Radilo se o specifičnoj poruci koja bi, prilikom primitka, dovela do rušenja iMessage aplikacije, a potom i cijelog sustava.

Problem je što resetiranje uređaja ne bi riješilo problem, već bi uređaj postao nefunkcionalan.

Korisnici kojima se to dogodilo mogli su povratiti svoj uređaj samo kroz brisanje svih podataka s uređaja i ponovnu instalaciju operativnog sustava.

No, problem je uočen na vrijeme te je Apple, nakon što su iz Google Zero Projecta prijavili grešku, veoma brzo izdao zakrpu za ovaj problem te tako spriječio potencijalne probleme za milijune korisnika diljem svijeta.

Iako je ova greška ispravljena, svako toliko netko otkrije nov način za blokadu uređaja odnosno sigurnosni propust u samom operativnom sustavu. Zbog toga stručnjaci savjetuju da korisnici uvijek imaju instaliranu najnoviju verziju operativnog sustava i redovito ažuriraju instalirane apliakcije, a za svaki slučaj naprave i sigurnosnu kopiju podataka pohranjenih na pametnom telefonu kako ne bi izgubili vrijedne informacije i datoteke.

Izvor: Google Zero Project

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti