Korisnici Netflixa na udaru prevaranata

Prevareni korisnici, bez da su tog i svjesni, kriminalcima mogu predati svoje osobne podatke, korisnička imena, lozinke i - podatke s bankovnih kartica.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.11.2021. / 11:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Netflix je najpopularniji streaming videoservis koji puno pretplatnika ima i u Hrvatskoj. No osim ljubitelja filmova i serija, Netflix je zanimljiv i hakerima i prevarantima te njegovu popularnost žele iskoristiti kako bi se dokopali podataka o korisničkim imenima, lozinkama, brojevima bankovnih računa i slično.

Slika nije dostupna Jeste li pogledali Squid Game? Evo koliko je procijenjena vrijednost ove serije za Netflix

Na takvu opasnost upozorili su ovog tjedna iz kompanije za kibernetičku sigurnost Kaspersky naglasivši kako su na udaru ne samo korisnici Netflixa, već i servisa poput Disney Plusa i Amazon Primea. Prevaranti se ponajviše koriste phisherskim taktikama i korisnicima šalju mailove u kojima ih se upozorava da ponovno upišu svoje podatke o plaćanju ili će izgubiti pristup servisima.

U mailu, za koji se čini da dolazi od Netflixa, nalazi se i link na stranicu koja zaista izgleda poput stranice Netflixa i na kojoj je potrebno upisati osobne podatke, korisničko ime, lozinku, kao i podatke o bankovnoj kartici. Time se, naravno bez znanja korisnika, prevarantima predaju ti važni podaci koje oni onda mogu dalje mogu iskoristiti na razne načine. Pokušat će isprazniti bankovne račune, podatke o prijavi pokušati iskoristiti za pristup drugim servisima ili će ih prodati na dark webu.

Slika nije dostupna Pogledali ste sve što vrijedi na Netflixu? Sad se prebacite na videoigre

Prevaranti imaju i taktiku s kojom žele iskoristiti i osobe koje nisu pretplatnici Netflixa te njima šalju mailove u kojima im nude nižu cijenu pristupa videoservisima. U takvim se mailovima također nalazi link na lažnu stranicu na kojoj korisnici trebaju upisati svoje osobne podatke, odnosno tako ih predaju prevarantima.

Izvor: TechSpot
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti