Ministarstvo je u utorak objavilo da je protiv internetskog diva podnijelo tužbu na sudu u saveznoj državi Virginiji zbog monopoliziranja više proizvoda na području tehnologije digitalnog oglašavanja.

Google se služio metodama koje su protuzakonite, krše propise o tržišnoj utakmici i nastoje suzbiti konkurenciju kako bi otklonio prijetnje koje bi mogle ugroziti njegovu dominantnu poziciju na tržištu tehnologija digitalnog oglašavanja, objasnio je državni odvjetnik Merrick Garland.

Djeca i društvene mreže, ilustracija Škole podigle tužbu: Evo koga smatraju odgovornim za krizu mentalnog zdravlja među mladima

Tvrtka je ograničavala ravnopravnu tržišnu utakmicu akvizicijom konkurenata i zahtjevima izdavačima internetskih stranica da prihvate njezine alate, objašnjavaju u ministarstvu.

Zato su u tužbi, između ostalog, zatražili da se Googleov odjel za oglašavanje rastavi na manje poslovne cjeline.

Ministarstvo je već podiglo jednu tužbu protiv internetskog diva, i to u 2020. godini, tvrdeći da nastoji izgraditi monopolističku poziciju na tržištu pretraživanja i oglašavanja na tražilicama. Ročište u tom slučaju zakazano je u rujnu. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju