Koristite iPhone i dočekala vas je poruka da vas špijuniraju? Evo o čemu se radi

Poruka je zabrinula brojne korisnike jer Apple nije poslao nikakve dodatne informacije, poput toga jesu li korisnici još uvijek ugroženi.

Martina Čizmić | 11.04.2024. / 12:44

Pametni telefon, ilustracija (Foto: Getty Images)

Brojni korisnici Appleovih iPhonea u čak 92 zemlje diljem svijeta, neugodno su se iznenadili kad su dobili poruku koja ih upozorava da ih netko možda špijunira.

Apple je otkrio da ste na meti napada plaćeničkog špijunskog softvera koji pokušava daljinski kompromitirati iPhone povezan s vašim Apple ID-om, stoji u upozorenju u kojem se ne navodi identitet napadača.

Ovaj je napad vjerojatno usmjeren na vas zbog toga tko ste i što radite. Iako nikad nije moguće postići apsolutnu sigurnost pri otkrivanju takvih napada, molimo da ovo upozorenje stvatite ozbiljno, stoji u tekstu poruke.

Korisnici su obavijest o prijetnji mogli vidjeti na vrhu stranice nakon što se korisnik prijavi na appleid.apple.com, ali i u obliku e-mail i iMessage obavijest na adresama e-pošte i telefonskih brojeva povezanih s Apple ID-om korisnika.

Kako su pojasnili iz Applea, ovo nije prvi put da su poslali takvu obavijest. Obično ih šalju više puta godišnje, a od 2021. godine poslali su ih u više od 150 zemalja.

Slika nije dostupna Tko tu koga sluša i gleda?: Otkriven izraelski spyware na mobitelima zaposlenih u Europskoj komisiji

Poruka je zabrinula brojne korisnike jer Apple nije poslao nikakve dodatne informacije, poput toga jesu li korisnici još uvijek ugroženi.

Ne možemo pružiti više informacija o tome što nas je potaknulo da vam pošaljemo ovu obavijest, jer bi to moglo pomoći napadačima plaćeničkog špijunskog softvera da prilagode svoje ponašanje kako bi izbjegli otkrivanje u budućnosti, poručili su iz Applea.

Dodali su i da se oslanjaju isključivo na "interne podatke o prijetnjama i istrage za otkrivanje takvih napada".

Iako naše istrage nikada ne mogu postići apsolutnu sigurnost, Appleove obavijesti o prijetnjama upozorenja su visoke pouzdanosti da je korisnik bio pojedinačno meta napada špijunskog plaćenika i treba ih shvatiti vrlo ozbiljno, dodaju.

Svim korisnicima koji su primili takvu poruku upozorenja iz Applea savjetuju da potraže stručnu pomoć. 

Slika nije dostupna Britanski premijer na meti hakera: Ozloglašeni špijunski alat Pegasus pronađen na računalima u njegovom uredu

Izričito preporučamo da angažirate stručnu pomoć, kao što je brza sigurnosna pomoć u hitnim slučajevima koju pruža Digital Security Helpline u neprofitnoj organizaciji Access Now. Primatelji Appleovih obavijesti o prijetnjama mogu kontaktirati Digital Security Helpline 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu putem svoje web stranice . Vanjske organizacije nemaju nikakve informacije o tome što je navelo Apple da pošalje obavijest o prijetnji, ali mogu pomoći ciljanim korisnicima prilagođenim sigurnosnim savjetima, navode na svojoj stranici. 

Ostali korisnici koji nisu dobili obavijest, a sumnjaju da bi se mogli naći na udaru špijunskog softvera,  mogu omogućiti Lockdown Mode na svojim Apple uređajima za dodatnu zaštitu.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti