Koronavirus "pokosio" dionice najvećih tehnoloških kompanija

Pet najvećih tehnoloških kompanija jučerašnji dan završili su u minusu od čak 238 milijardi dolara, a pitanje je što možemo očekivati u sljedećim danima i tjednima…

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.02.2020. / 07:43

Pad cijena dionica (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Utjecaj koronavirusa osjeća se diljem svijeta i trenutačno je nemoguće procijeniti kako će se situacija kretati u budućnosti. Sve je veći broj zaraženih i umrlih, milijuni su u izolaciji, pojava koronavirusa u Italiji dovela je do panike i navale na trgovačke centre pa su ljudi i u Hrvatskoj počeli s prikupljanjem zaliha, ako/kad dođe do slične situacije i u Lijepoj Našoj.

Slika nije dostupna Jesu li pretjerali? Rusija u borbi protiv koronavirusa koristi "neugodne, ali nužne" mjere

Zbog virusa veliki gubitci bilježe se i u gospodarstvu – jasno je kako je pred turističkim agencijama teško, izazovno i neizvjesno razdoblje (što nije optimističan znak ni za Hrvatsku kao turističku zemlju), ali u problemima su i tehnološke kompanije koje uvelike ovise o Kini u čijim se tvornicama proizvode komponente računala, telefona i drugih uređaja. Iz Applea su već najavili kako neće uspjeti ispuniti ranije zacrtane planove jer će imati problema s proizvodnjom te na CNBC-u kažu kako je upravo Cookova kompanija najviše izložena Kini i najviše ovisi o kineskim tvornicama, dok su npr. Facebook i Google, kompanije kojima hardver nije primaran proizvod, skoro u potpunosti odsutne s kineskog tržišta.

No nesigurnost koju je izazvao virus koji se, osim u Kini, brzo proširio i u drugim zemljama poput Južne Koreje, Irana i Italije, odrazila se i na općenito stanje i poslovanje na burzama, uključujući i na kompanije koje nisu direktno povezane s Kino. Tako su se jučer dionice pet najvećih tehnoloških kompanija zacrvenile te su Apple, Amazon, Microsoft, Facebook i Alphabet (krovna kompanija koja uključuje i Google) završili su dan na burzi u minusu te su zajedno izgubile čak 238 milijardi dolara vrijednosti.

Slika nije dostupna Do dijagnoze zaraze koronavirusom u nekoliko minuta: Uređaj koji od svakog mobitela može napraviti džepni laboratorij

Kako se smirenje situacije ne očekuje tako skoro i koronavirus mogao bi izazvati nove i još opasnije probleme, teško je očekivati da će se i burza uskoro oporaviti, što znači da bi mogli očekivati nastavak pada cijena dionica i vrijednosti (tehnoloških) kompanija.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti