Hakeri ne biraju: I slovenskom europarlamentarcu ukrali identitet

Lažna Facebook stranica prijavljena je policiji i Facebooku te je ugašena, ali se još ne zna koliku su štetu prevaranti napravili.

M.Č. / Hina | 06.02.2019. / 14:23

Krađa identiteta (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Žrtve internetskih prijevara obično su mali ljudi, ali u posljednje se vrijeme sve češće na udaru prevaranata nalaze i političari. Nakon što je u Njemačkoj otkriveno da su ukradeni osobni podaci poznatih osoba, političara, pa čak i kancelarke Angele Merkel, novi primjer krađe identiteta i osobnih podataka dolazi iz susjedne Slovenije.

Slovenski eurozastupnik Franc Bogovič, nekadašnji načelnik Krškog, te njegova stranka i ekipa koja upravlja Bogovičevim Facebook računom objavili su u priopćenju da nemaju nikakve veze s oglasom objavljenim na lažnom profilu www.facebook.com/FrancBogovic.SLS.

Na njemu su bili istaknuti Bogovičevi osobni podaci i njegova fotografija, a o čemu su obavijestili policiju i Facebook, pa je lažni profil s ukradenim Bogovičevim osobnim podacima ugašen.

Nepoznati počinitelj u Bogovičevo je ime obećavao "svim slovenskim državljanima" koji su potrebiti da se mogu prijaviti za dobivanje financijske potpore, odnosno povoljnog kredita uz kamate od 1,5 do 3 posto, pri čemu će sami moći odabrati vrijeme njegova vraćanja, odnosno obrok otplate.

Sličan slučaj dogodio se nedavno i novinaru slovenske nacionalne televizije Boštjanu Veseliču koji je tek na policiji, gdje su ga saslušavali jedan sat, doznao da su nepoznati počinitelji izradili njegov lažni Facebook račun, opremljen njegovom fotografijom te se na društvenim mrežama predstavljali ženama kao muškarci u trenutnim financijskim problemima koji mole za pomoć.
Na taj su način od žrtava uspjeli izvući za sada utvrđenih 100.000 eura koje su one uplatile na račune banaka u Mađarskoj i Slovačkoj.

U slovenskom nacionalnom centru za sigurnost interneta (SI-CERT) gdje se prijavljuju takvi slučajevi kazali su da je takvih prijevara, osobito tzv. socijalnog inženjeringa putem krađe podataka i stvaranja lažnih profila na društvenim mrežama iz godine u godinu sve više, a lani ih je prijavljeno oko tisuću.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti