Kraj dominacije Applea: Evo tko bi uskoro mogao postati najvrjednijom kompanijom na svijetu

Od početka godina dionica Applea je u minusu većem od šest posto, a problemi bi se mogli nastaviti i dalje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.01.2024. / 10:12

Tim Cook (Foto: Afp)

Iza Applea je negativno razdoblje koje je, nakon problema s prodajom njihova sata, informacija o padu potražnje za iPhoneom te potencijalnom tužbom zbog monopola, rezultiralo padom cijene dionice, a time i padom tržišne vrijednosti tvrtke. Ta vrijednost donedavno je iznosila više od 3 bilijuna dolara, no nakon zatvaranja burzi prošlog tjedna ona sada iznosi 2,82 bilijuna.

Apple logo Nakon loših prognoza za prodaju iPhonea, Apple ima novi problem

Iako je i dalje riječ o iznimno velikoj cifri, ako se taj pad nastavi i dalje, Apple bi uskoro mogao izgubiti titulu najvrjednije kompanije na svijetu po tržišnoj vrijednosti, a njihovu bi poziciju mogao preuzeti stari konkurent. Naime, nakon zatvaranja burzi u petak, tržišna vrijednost Microsofta iznosila je 2,73 bilijuna dolara tako da je razlika između ovih kompanija nešto manja od 100 milijardi dolara.

Zanimljivo je kako je i Microsoftova dionica prvih tjedan ove godine završila u minusu, no taj je minus ipak manji u odnosu na pad Applea te iznosi nešto više od dva posto.

Također, različita su i očekivanja oko budućeg kretanja cijene dionica. Analitičari Barclaysa upozorili su na slabiju potražnju za više Appleovih proizvoda, no dok taj pad potražnje nije problem kada su u pitanju Macovi i tableti, pad prodaje iPhonea predstavlja veliki problem. Taj je problem osobito izražen na kineskom tržištu, a ono što je posebno zabrinjavajuće za Apple jest što analitičari predviđaju kako će se slabija potražnja nastaviti i za modele iz serije iPhone 16 koji na tržište stižu u rujnu ove godine.

S druge strane, ne postoji niti jedna značajna stvar koja bi mogla utjecati na negativno kretanje cijene dionice Microsofta. S obzirom na to da Microsoft ulaže velike resurse u razvoj i implementaciju umjetne inteligencije u svoje proizvode, a AI će i ove godine biti veliki trend u tehnološkoj industriji, za očekivati je kako će vrijednost dionice tvrtke nastaviti rasti i dalje.

Apple Watch Series 9 Apple zbog tužbe povukao dva modela pametnih satova pa se žalio: "Odluka o zabrani prodaje imat će nepopravljive posljedice"

Prije sedam godina tržišna vrijednost Microsofta iznosila je oko 500 milijardi godina, da bi samo četiri godine nakon toga prestigli Apple i, barem na kratko, postali najvrjednija kompanija na svijetu po tržišnoj vrijednosti. Apple se nakon toga ponovno vratio na prvo mjesto, a sada bi ponovno moglo doći do promjene.

Izvor: Neowin
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti