Kraj jedne ere: Teleskop SETI u opservatoriju Arceibo u potpunosti je uništen

Procjenjuje se kako bi izgradnja novog teleskopa na mjestu ovog uništenog stajala najmanje 350 milijuna dolara

Martina Čizmić | 02.12.2020. / 11:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedan od najpoznatijih svjetskih teleskopa, SETI, smješten u opservatoriju Arecibo u Puerto Ricu u potpunosti je uništen. Kako su objavili iz opservatorija, tijekom noći su popucali vrhovi tornjeva na kojima su kablovi koji su držali 900 tona tešku platformu s instrumentima iznad 300 metara širokog tijela antene te je platforma udarila u betonsko tijelo antene i u potpunosti se raspala te dodatno uništila već načetu antenu.

Istraga je pokazala kako je u padu platforme značajno oštećen edukacijski centar koji se nalazi ispod betonskog dijela antene.

Podsjetimo, u kolovozu su zabilježena prva oštećenja na teleskopu nakon što je pomoćni kabel puka i udario u betonski dio. Nakon toga, pokrenuti su razgovori o obnovi i popravku teleskopa, izvršene su provjere i bilo je procjenjeno kako preostali kablovi mogu izdržati težinu platforme s instrumentima te se krenulo u izradu plana popravka. U studenom je došlo do dodatnih oštećenja nakon što je puknuo glavni kabel koji je pridržavao jedan od tornjeva oko antene. Nakon tog događaja, inženjeri su upozorili kako postoji šansa da se sve uruši zbog preopterećenosti tornjeva i kablova koji su preostali. To se, nažalost, s prvim danima prosinca i dogodilo.

NASA, koja je jedan od partnera u teleskopu, raspravljala je sa znanstvenom javnošću o mogućnostima popravka 57 godina starog teleskopa. S jedne strane znanstvenici su zagovarali rušenje teleskopa i opservatorija i izgradnju novog na istom mjestu, s druge su neki zagovarali njegov popravak zbog njegove povijesne važnosti.

Procjenjuje se kako bi izgradnja novog teleskopa na mjestu ovog uništenog stajala najmanje 350 milijuna dolara

Iako posljednjih mjeseci ovaj teleskop nije funkcionirao, njegova je važnost u znanstvenom svijetu ogromna. Opservatorij Arecibo desetljećima je prikupljao vrijedne podatke o svemiru, bilježio tajanstvene radio signale, ali i bio kulisa brojnim filmovima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti