Tijekom posljednje godine dana tvrtka Marka Zuckerberga prolazi kroz velike i radikalne promjene. Osim promjene samog imena iz Facebooka u Metu, kompanija je svoj fokus prebacila na metaverse, što se može smatrati i kockanjem jer plodove sadašnjih investicija u virtualne svjetove Meta neće osjetiti godinama, no zato će zbog metaversa nastaviti s gomilanjem gubitaka koji se mjere u milijardama dolara.

Tim velikim promjenama od ovog tjedna treba dodati još jednu, također značajnu. Sheryl Sandberg, dugogodišnja desna ruka Marka Zuckerberga najavila je da diže sidro iz Metina broda nakon 14 godina.

Slika nije dostupna “Otac iPoda” nema dobro mišljenje o metaversu jer smatra da bi mogao biti toksičan

Facebooku se pridružila još 2008. kada je Mark Zuckerberg imao 23 godine i jedna je od najzaslužnijih osoba za nevjerojatan uspon te društvene mreže, ali i kompanije koja je s vremenom preuzela Instagram i WhatsApp i čija je tržišna vrijednost u jednom trenutku čak premašila bilijun dolara. No sada je vrijeme za neke nove izazove.

Kada sam preuzela ovaj posao 2008. godine, nadala sam se da ću ostati u ovoj ulozi pet godina. Četrnaest godina kasnije, vrijeme je da napišem novo poglavlje svog života, napisala je u oproštajnom pismu Meti. Osim po radu u Facebooku, Sandberg je postala poznata i kao borac za ženska prava, a jednu od knjiga koju je napisala (Lean In: Women, Work, and the Will to Lead) nazvala je feminističkim manifestom.

Na najavu odlaska svoje najbliže suradnice reagirao je i Mark Zuckerberg koji je to nazvao “krajem jednog razdoblja”. Naglasio je kako je Sherly upravljala njihovim oglašivačkim biznisom, zaposlila odlične ljude i postavila njihovu kulturu upravljanja, a posebno je istaknuo kako ga je upravo ona naučila kako voditi kompaniju.

Meta Procurili Zuckerbergovi planovi: Meta priprema “laptop za lice”

Njenu poziciju preuzet će dosadašnji direktor zadužen za rast i razvoj Javier Olivan, no Zuckerberg kaže kako će se njegova uloga i odgovornost ipak razlikovati od one koju je imala Sandberg.

Analitičarka Debra Aho Williamson za BBC je pohvalila Sheryl Sandberg za sve što je napravila u Facebooku, ponajviše na razvoju globalne oglašivačke platforme koja po pitanju digitalnog oglašavanja danas zaostaje samo za Googleom, no podsjetila je da tijekom godina u Facebooku nije sve bilo tako ružičasto, poput skandala s američkim izborima, Cambridge Analyticom itd.

Kompanija mora pronaći novi način napredovanja i ovo je vjerojatno najbolje vrijeme za odlazak Sandberg, zaključila je Williamson.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju