Procurili Zuckerbergovi planovi: Meta priprema “laptop za lice”

U Meti vjeruju da bi njihove naočale za virtualnu stvarnost mogle zamijeniti prijenosna računala i da bi se mogle koristiti čak i u poslovne svrhe.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.05.2022. / 12:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Metini planovi za budućnost dobro su poznati i vezani su uglavnom uz metaverse, odnosno virtualne svjetove u kojima će ljudi živjeti, raditi, zabavljati se i slično. Da bi mogli pristupiti takvim svjetovima potreban je i poseban hardver, odnosno naočale za proširenu i virtualnu stvarnost.

Slika nije dostupna Meta zbog metaversa gubi milijardu dolara mjesečno, ali Zuckerberg je uzbuđen zbog rezultata koje očekuje - 2030. godine

Mediji već duže vremena govore kako Meta priprema takve naočale, a i prilikom promjene imena iz Facebooka u Metu krajem prošle godine spomenute su VR naočale. Glasine kažu kako bi ih Meta već predstavila da nema problema s nestašicama komponenata i kašnjenjima u globalnom opskrbnom lancu. Meta ne priprema samo jedan ovakav uređaj, već navodno čak četiri modela koja bi svjetlo dana trebala ugledati tijekom sljedeće dvije godine.

Prvi takav model pametnih naočala razvija se pod kodnim imenom Project Cambria, a u Meti ih nazivaju i “laptopom za lice”, odnosno “Chromebookom za lice”. Naime, očekuje se kako će imati specifikacije slične kao i Googleova prijenosna računala Chromebook, dok će koristiti Metin VR operativni sustav baziran na Androidu. Zanimljivo, čini se kako Zuckerbergova tvrtka svoje pametne naočale želi predstaviti kao uređaj namijenjen poslovnjacima, iako ne podržava aplikacije za stolna računala koje se najčešće koriste u poslovne svrhe.

Cambria bi trebala imati kamere koje snimaju okolinu i ta će se slika prikazivati unutar njih, a naočale bi trebale podržavati tehnologija za praćenje pogleda i izraza lica što će biti korisno u metasvemirima jer bi se iste izraze lica i smjer pogleda trebali imati i njihovi avatari u virtualnim svjetovima poput Horizon Worldsa.

Metina trgovina Zuckerberg otvara prvu Metinu trgovinu u SAD-u

Posljednje informacije koje su objavljene na internetu kažu da bi cijena ovog uređaja trebala iznositi više od 799 dolara, tako da ne treba očekivati preveliku potražnju za prvim modelom pametnih naočala. Početak prodaje očekujemo u rujnu ove godine, a nove modele Meta namjerava predstaviti i 2023. i 2024. godine.

Također, za dvije godine Meta planira predstaviti i svoje prve naočale s podrškom za proširenu stvarnost.

Izvor: Engadget
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti