Meta zbog metaversa gubi milijardu dolara mjesečno, ali Zuckerberg je uzbuđen zbog rezultata koje očekuje - 2030. godine

Zuckerberg vjeruje da će mu se milijarde dolara koje sada ulaže u metaverse isplatiti i višestruko vratiti sljedećeg desetljeća.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.04.2022. / 15:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Meta je jučer objavila poslovne rezultate za protekli kvartal koji su donijele neke dobre vijesti za Zuckerberga. Nakon što je u kvartalu ranije prvi put od osnutka Facebooka zabilježen pad broja dnevno aktivnih korisnika, sada je ta brojka ponovno završila u plusu i porasla je s 1,92 na 1,96 milijardi dnevno aktivnih korisnika. Zabilježen je i porast prihoda, ali nešto manji od očekivanog - analitičari kažu kako je razlog za to porast broja korisnika njihovih aplikacija u azijsko-pacifičkoj regiji u kojoj su oglasi jeftiniji u odnosu na SAD i Europu.

Slika nije dostupna Preambiciozni planovi Marka Zuckerberga: Priprema “sveti gral” koji će redefinirati naš odnos s tehnologijom

 Naravno, analitičari su s nestrpljenjem čekali i nove informacije o metaversu, virtualnom svemiru na koji Zuckerberg baca sve svoje karte za budućnost. Prošle je godine taj odjel završio u minusu od čak 10 milijardi dolara, a brojke nisu bolje niti u prvom kvartalu 2022. Naime u prva tri mjeseca ove godine Metin odjel Reality Labs završio je u minusu čak 3 milijarde dolara (točnije, 2,96 milijardi) - dakle, svaki mjesec gubitak je iznosio milijardu dolara.

S obzirom na trenutačnu situaciju na tržištu na kojem je metaverse dostupan (mogli bi reći i zanimljiv) jako malom broju korisnika, jasno je kako ne treba očekivati da će se te brojke tako skoro popraviti.

Toga je svjestan i Zuckerberg koji je prilikom objave rezultata za prvi kvartal rekao da će, tek kada proizvodi koje razvija Reality Labs budu dostupni na tržištu te kada budu “značajno skalirani”, moći očekivati velike prihode i profit od tog tržišta. Nakon toga je rekao nešto što bi moglo zabrinuti investitore - sada postavljamo temelje za vrlo uzbudljivu 2030. te dodao da je svjestan da je tako nešto jako skupo, no riječ je o stvarima kakve se nikada prije nisu radile.

Slika nije dostupna Korisnici Zuckerbergova metaversa moći će prodavati virtualne proizvode

 Dakle, proći će još puno vremena do kada Metin metaverse postane, kako to očekuje osnivač tvrtke, tvornica novaca, a do tada bi se ti projekti trebali financirati od prihoda ostvarenih od drugih proizvoda tvrtke - Facebooka, Instagrama i WhatsAppa i bilježiti milijarde dolara minusa.

Izvor: TechCrunche

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti