Kraj povijesne misije: NASA se oprostila od Ingenuityja na Marsu, vjeruju da se u posljednjem letu srušio na tlo

Nakon revolucionarnih letova i produženog uspjeha misije na Marsu, NASA se oprostila od svoje letjelice Ingenuity.

Branimir Vorša | 26.01.2024. / 08:12

Ilustracija Ingenuityja i rovera Perseverance u pozadini
Ilustracija Ingenuityja i rovera Perseverance u pozadini (Foto: Afp)

NASA se oprostila od svog pionirskog minijaturnog robotskog helikoptera Ingenuityja, koji je završio svoju izvanrednu misiju na Marsu. Gorko je slatko što moram objaviti da je Ingenuity obavio svoj posljednji let na Marsu, poručio je NASA-in administrator Bill Nelson u objavi te vijesti putem videa.

Ingenuity se suočio s "hitnim slijetanjem" tijekom pretposljednjeg leta i izgubio je kontakt s roverom Perseverance tijekom svojeeg konačnog spuštanja 18. siječnja. Iako je kontakt uspostavljen sljedećeg dana, slike su otkrile oštećenje jedne od lopatica rotora od karbonskih vlakana, vjerojatno uslijed udara o površinu Marsa.

Istražujemo mogućnost da je oštrica udarila u tlo, rekao je Nelson. Perseverance je, noseći Ingenuity, sletio na Mars u veljači 2021. godine, započinjući ono što je isprva planirano kao 30-dnevna misija. Međutim, misija se razvila u gotovo trogodišnji znanstveni pothvat, koji je uključivao 72 leta, pokrivajući udaljenost 14 puta veću od prvotno planirane.

Ingenuity, letjelica na solarni pogon teška niti dva kilograma koja podsjeća na kutiju s četiri noge i dva rotora, ostvarila je svoj prvi revolucionarni let u travnju 2021. godine, lebdeći na visini od oko jednog metra iznad površine Marsa punih 39 sekundi. NASA je taj podvig usporedila s povijesnim letom braće Wright na Zemlji 1903. godine.

Helikopter Ingenuity na Marsu VIDEO Ingenuity ne prestaje oduševljavati: Pogledajte kako izgleda "brišući" let iznad površine Marsa

Snimke s Marsa Slike s drugog planeta: Pogledajte što je helikopter snimio na Marsu

Uspjeh Ingenuityja doveo je do značajnije uloge, pomažući roveru Perseverance izviđanjem lokacija pomoću ugrađene kamere. Helikopter je izdržao gotovo 1000 Marsovih dana, preživjevši oštre zimske sezone. Inženjeri će provesti završne testove na Ingenuityju i preuzeti preostale slike, dok je Perseverance previše udaljen da bi snimio posljednje počivalište Ingenuityja.

Ingenuityjeva postignuća, uključujući njegov povijesni let i proširenu misiju, postavljaju temelj za buduća zračna istraživanja Marsa i drugih nebeskih tijela u našem Sunčevom sustavu.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti