Kraj za benzince i dizelaše u EU-u: Od 2035. u prodaji će biti samo električna vozila

Mjera je namijenjena ispunjavanju europskih klimatskih ciljeva, posebice postizanju ugljične neutralnosti do 2050. godine.

Hina | 29.06.2022. / 10:05

Električni automobil vs. automobil s unutarnjim sagorijevanjem, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Europska unija planira ukinuti prodaju automobila s klasičnim motorima do 2035. godine, priopćeno je iz EU-a u srijedu.

Taj prijedlog podnesen je u srpnju prošle godine, a zeleno svjetlo za njegovo prihvaćanje dali su europski ministri zaštite okoliša na jučerašnjem sastanku u Luxembourgu.

Slika nije dostupna Do 2030. u EU bit će više od 60 milijuna električnih automobila

Njegovo prihvaćanje u Europskom parlamentu značilo bi de facto zaustavljanje prodaje benzinskih i dizelskih vozila te potpuni prelazak na električne automobile u Europskoj uniji od 2035. godine.

Mjera je namijenjena ispunjavanju europskih klimatskih ciljeva, posebice postizanju ugljične neutralnosti do 2050. godine.

Na zahtjev zemalja uključujući Njemačku i Italiju, EU se također složio razmotriti odobrenje uporabe alternativnih tehnologija kao što su sintetička goriva ili plug-in hibridi, ako ne ispuhuju stakleničke plinove.

Ministri zaštite okoliša odobrili su i petogodišnje produženje izuzeća od obveze smanjenja ugljičnog dioksida dodijeljenih takozvanim "nišnim" proizvođačima, ili onima koji proizvode manje od 10.000 vozila godišnje, do kraja 2035. godine.

Slika nije dostupna Nestalo u trenu: U manje od sata razgrabljena 103 milijuna kuna poticaja za kupovinu električnih vozila

Klauzula koja se ponekad naziva Ferrarijevim amandmanom, posebno će koristiti luksuznim markama.

Ovo je veliki izazov za našu automobilsku industriju, priznala je francuska ministrica ekološke tranzicije Agnes Pannier-Runacher.

No, rekla je da je to "nužnost" u suočavanju s konkurencijom iz Kine i Sjedinjenih Država, koje puno ulažu u električna vozila koja se smatraju budućnošću automobilske industrije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti