Krajnje kontroverzan i morbidan proizvod: Ovo je Sarco, kapsula za potpomognutu eutanaziju koja je upravo odobrena za korištenje u Švicarskoj

Da je u Švicarskoj potpomognuta eutanazija legalna nije nova vijest, ali da je upravo odobren novi način njezinog provođenja, jest.

Branimir Vorša | 06.12.2021. / 15:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

3D isprintana kapsula namijenjena potpomognutoj eutanaziji uspješno je prošla legalnu provjeru u Švicarskoj i trebala bi se u toj zemlji naći u uporabi već iduće godine, tvrdi proizvođač te kapsule.

U Švicarskoj je eutanazija legalna, a samo u 2020. godini za istu se odlučilo 1300 osoba, govore podaci dvije švicarske organizacije koje se time bave.

Dosad se potpomognuta eutanazija u Švicarskoj odvijala tako da pacijenti koji se odluče za taj postupak, popiju tekući natrijev pentobarbital, koji izaziva duboku komu prije smrti. No, dr. Philip Nitschke, kreator Sarco kapsule sugerira drugačiji pristup, obećavši pacijentima brzu i mirnu smrt bez uporabe kemikalija.

Njegova kapsula svoj cilj ostvaruje tako da se ispuni dušikom i tako brzo smanji koncentraciju kisika, čime osoba koja se nalazi unutra umire od hipoksije (smanjenje koncentracije kisika u krvi) i hipokapnije (smanjenje koncentracije ugljičnog dioksida u krvi).

Korisnik Sarca osjetit će blagi gubitak orijentacije i blagu euforiju prije gubitka svijesti. Nema panike, nema osjećaja gušenja, pojasnio je Nitschke u intervjuu za portal Swissinfo protekle subote. Dodao je da smrt nastupa nakon 30 sekundi korištenjem te metode.

Slika nije dostupna Muskova kapsula za svemirska putovanja ima zanimljiv dizajn koji jamči spektakularan pogled na svemir

Kapsula se aktivira iznutra, odnosno pacijent sam može pritisnuti gumb u kapsuli kad je spreman i bez potrebe za pomoći izvana, rekao je taj australski liječnik.

Kapsula je isto tako mobilna te se može premjestiti na mjesto po odabiru pacijenta, bez obzira je li riječ o ustanovi specijaliziranoj za potpomognutu eutanaziju ili o idiličnom mjestu u prirodi.

Provjera legalnosti te kapsule započela je još 2020. godine, no sad je i dovršena, a Nitschke je zadovoljan rezultatom provjere koja nije pronašla nikakve pravne probleme.

Treći prototip Sarco kapsule trenutno se izrađuje u Nizozemskoj i trebao bi biti spreman za uporabu u Švicarskoj iduće godine, dodaje australski liječnik.

Nitschke je isto tako u promotivnom videu iz 2020. godine poručio da planira tu tehnologiju učiniti besplatnom te da će planovi za izradu kapsule biti dostupni online kako bi se ta ideja mogla proširiti po svijetu.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti