Kreće prvi program prevencije rizičnog ponašanja u virtualnom okruženju u osnovnim školama

U prvoj godini projekta edukacije za provedbu programa održat će se u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Varaždinu i Dubrovniku, a plan je obuhvatiti cijelu Hrvatsku.

Martina Čizmić | 20.09.2023. / 15:34

Neven Ricijaš (Foto: Hrvatski Telekom)

Koliko god internet bio prepun dobrih i pozitivnih stvari, toliko je pun i negativnih stvari. No, da bi znali kako pravilno koristiti internet, kao i kako se ponašati na internetu i društvenim mrežama, to ponašanje moramo naučiti. Problem je što se svako toliko situacija u digitalnom svijetu mijenja, pa je učenje iz tuđih iskustava sve teže. 

To najbolje znaju roditelji čija djeca tek ulaze ili već suvereno šeću digitalnim prostorima. Svjesni su da ne mogu pratiti svaki korak koji njihovo dijete čini u digitalnom svijetu, ali i da im ne mogu uvijek davati najbolje savjete iz prakse, jer to jednostavno ni sami nisu proživjeli. 

Upravo kako bi se djeci i mladima olakšalo navigiranje kroz digitalni svijet, a roditeljima i učiteljima omogućilo da nauče kako pomoći djeci, osmišljen je projekt "Alati za moderno doba". 

Sudionici okruglog stola o zaštiti djece na internetu Stručnjaci upozoravaju: Potrebno je napraviti puno više u prevenciji i zaštiti djece na internetu

Kako je istaknuto na predstavljanju, autori ovog prvog strukturiranog i znanstveno utemeljenog programa, kojem je cilj prevenirati rizična ponašanja osnovnoškolaca i srednjoškolaca u virtualnom okruženju, dolaze s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Program, namijenjen primarno učenicima 7. i 8. razreda osnovne škole te srednjoškolcima i njihovim roditeljima, nastao je zbog činjenice da sve više mladih pokazuje rizična ponašanja na internetu, a ta ponašanja onda rezultiraju ozbiljnim negativnim posljedicama u području mentalnog zdravlja te interakcijama u stvarnom svijetu.

 

Ovakv program nužan je s obzirom na činjenicu da 30 posto učenika u Hrvatskoj koristi internet više od četiri sata dnevno, a četvrtina njih i sami prepoznaju kako su previše uronjeni u virtualni svijet. Pritom 50 posto adolescenata provjerava društvene mreže čim im stigne notifikacija, bez odgađanja i bez obzira što se događa u njihovom realnom okruženju. Jedan posto srednjoškolaca zadovoljava kriterije ovisnosti o internetu, a 20 posto ih već manifestira probleme povezane s prekomjernim korištenjem interneta, što bi značilo zabrinjavajućih četiri učenika po razrednom opredjeljenju.

 

Upravo se ti rezultati dijelom mogu pripisati i nedostatku sustavnog ulaganja u razvoj vještina kod mladih, specifično u području odgovornog korištenja digitalnih tehnologija. Preventivni program koji je razvio ERF, a provodi ga u suradnji s Hrvatskim Telekomom, obuhvaća 11 strukturiranih i interaktivnih radionica za učenike, a koje će provoditi educirani stručni suradnici i nastavnici. Autorski tim ERF-a sastoji se od stručnjaka s višegodišnjom praktičnom, znanstvenom i nastavnom ekspertizom u području rizičnih ponašanja i bihevioralnih ovisnosti, te s bogatim iskustvom u razvoju znanstveno-utemeljenih intervencija usmjerenih prema djeci i mladima. U prvoj godini projekta će se za buduće voditelje preventivnog programa osigurati šest trodnevnih edukacija u Zagrebu (dvije edukacije), Osijeku, Rijeci, Varaždinu i Dubrovniku. Edukacije se provode u okviru Centra za cjeloživotno učenje Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Po uspješnom završetku edukacija, stručni suradnici i nastavnici će provoditi program kao dio sustavnih preventivnih školskih aktivnosti.

 

Ističu kako je poseban naglasak stavljen na kvalitetnu edukaciju voditelja programa, jer je to ključno za uspješnost intervencija, budući da se na taj način osigurava kontinuirano i učinkovito preventivno djelovanje u hrvatskim školama, ne samo sadašnjih nego i budućih generacija osnovnoškolaca. Dodatan element programa su i interaktivna predavanja za roditelje učenika, a kako bi dobili točne i relevantne informacije za prepoznavanje potencijalnih rizika za djecu na internetu. Program je već testiran i pokazao se učinkovitim u osnaživanju socijalno-emocionalnih vještina kod učenika koje im omogućuju kvalitetnije nošenje sa stresom, kritičko razmišljanje i povećanje kvalitete odnosa u virtualnom, ali i fizičkom svijetu.

Dječak s VR naočalama Nova prijetnja online sigurnosti djece: Pedofili vrebaju u svijetu virtualne stvarnosti

 

U Hrvatskom Telekomu uvjereni smo kako je tehnologija preduvjet napretka i da ima transformativnu moć. Ne samo u kontekstu gospodarstva već stvaranja digitalne platforme putem koje djeca i mladi mogu ostvariti svoje potencijale. To je i razlog zašto već dugi niz godina omogućavamo STEM obrazovanje, razvijamo digitalne alate i provodimo programa opismenjavanja. Kako bi od tehnologije dobili ono najbolje važno je koristiti se njome na odgovoran i siguran način, svjesni svih karakteristika digitalnog okruženja, a to se pogotovo odnosi na djecu i njihovo ponašanje online. Naša želja je kroz suradnju s ERF-om i provođenjem 'Alata za moderno doba', koji je prvi znanstveno utemeljeni program prevencije rizičnog ponašanja u digitalnom svijetu, u osnovnim školama napraviti potreban pomak i generacijama školaraca omogućiti još sretnije i bezbrižnije školovanje i odrastanje. U prvom valu program će se provoditi u pet gradova, uz sudjelovanje više od 100 škola iz 17 županija, a želja nam je narednih godina pokriti čitavu Hrvatsku, izjavio je Igor Vukasović, direktor korporativnih komunikacija Hrvatskog Telekoma.

Pokretanjem sustavne prevencije rizičnih ponašanja na internetu žele umanjiti postojeće zabrinjavajuće statistike, posebno vezano uz rizično ponašanje u virtualnom okruženju. Istraživanja pokazuju da je čak 10 posto djece doživjelo neugodno iskustvo na internetu, a djeca koja doživljavaju nasilno ponašanje preko interneta češće doživljavaju i nasilno ponašanje u realnom okruženju. Također, svaki drugi mladi adolescent zaprimi sadržaj seksualne tematike i od poznatih i od nepoznatih osoba, a 20 posto ih je prosljeđivalo tuđi seksualni sadržaj bez pristanka te osobe. Čak dvije trećine adolescenata dopisivalo se s osobom koju su upoznali online, a trećina ih je pokazalo iznimno rizično ponašanje otišavši na susret s takvom osobom, bez znanja roditelja.

 

Neosporna je potreba za preventivnim djelovanjem u ovom području. Digitalne tehnologije izuzetno se brzo razvijaju, atraktivne su i u mnogočemu korisne za naš svakodnevni život. Istovremeno, poznati su i određeni rizici virtualnog okruženja koji mogu dovesti do ekscesivnog ponašanja, a koje svakako želimo prevenirati. Ovaj program razvijali smo nekoliko godina te on pokazuje obećavajuće učinke. Ulaganje u razvoj socio-emocionalnih vještina djece i mladih specifično u ovom području izuzetno je bitno jer upravno one predstavljaju temeljne kompetencije koje doprinose pozitivnim razvojnim ishodima i digitalnoj pismenosti. Sretni smo da je Hrvatski Telekom prepoznao vrijednost ovog projekta i spremnost na zajedničku suradnju kako bismo osigurali dugoročne, održive i sveobuhvatne preventivne intervencije na nacionalnoj razini. Interes i odaziv nastavnika i stručnih suradnika u školama je izniman, što nam potvrđuje da aktualno djelujemo prema rizicima koji obilježavaju njihove svakodnevne interakcije s djecom, zaključio je prof.dr.sc. Neven Ricijaš, voditelj Projekta.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti